Έντυπη Έκδοση

Παραδικαστικό ναι, κύκλωμα όχι

* Ενας αρχιμανδρίτης, ο διαβόητος πλέον Ιάκωβος Γιοσάκης, που είναι και ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους που έφυγε χθες από το δικαστήριο με χειροπέδες για να οδηγηθεί στη φυλακή, σε έκτιση ποινής κάθειρξης (9 χρόνια και 11 μήνες)...

Ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης. Αποδιοπομπαίος τράγος Ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης. Αποδιοπομπαίος τράγος * Δύο δικηγόροι, εκ των οποίων μόνο ο ένας, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη (6 χρόνια)...

* Τρεις δικαστές, απ' τους οποίους η μία,η Αντωνία Ηλία, διαφεύγει τη σύλληψη...

Αυτοί είναι οι έξι -από τους συνολικά 17 κατηγορουμένους- οι οποίοι κρίθηκαν χθες ένοχοι για την υπόθεση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», ενός σκανδάλου που όταν «έσκασε» ήταν πρωτοσέλιδη είδηση, για να περάσει λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στα «ψιλά» της επικαιρότητας.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, που εξέδωσε την ετυμηγορία του ύστερα από... 20 μήνες (στις 30.03.2009 έγινε η πρώτη συνεδρίαση), επιφύλαξε σειρά απαλλαγών για τους έξι, κρίνοντάς τους τελικά ενόχους για μερικά μόνο σκέλη του κατηγορητηρίου.

Από τα αξιοσημείωτα της απόφασης είναι:

* Η απαλλαγή, κατά πλειοψηφία -σε όσους το αντιμετώπιζαν- από το αδίκημα της συμμορίας. Κάτι που σημαίνει ότι τα μέλη της έδρας δεν είδαν «κύκλωμα», αλλά κατά μόνας παραδικαστική δράση. Στο πλαίσιο της οποίας -και όλως τυχαία, προφανώς- ο ένας εμπλεκόμενος «προσέκρουσε» στον άλλον. Προσχωρώντας έτσι στην εισαγγελική εκτίμηση, όπως είχε εκφραστεί από έδρας, ότι «η από κοινού ενέργειά τους στις υποθέσεις που κρίθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας», αλλά «συμπτώσεων».

* Τα ελαφρυντικά που αφειδώς μοίρασε το δικαστήριο στους καταδικασθέντες, πλην του Ιάκωβου Γιοσάκη, του οποίου απέρριψε -κατά πλειοψηφία- σχετικό αίτημα.

* Η μειοψηφία μιας δικαστού σχετικά με τη μεταχείριση του αρχιμανδρίτη, που τον ήθελε «αθώο» από όλες τις κατηγορίες και εκτός φυλακής. Μειοψηφίες υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις και απαλλαγών και ενοχής.

Οι καταδίκες

Το δικαστήριο καταδίκασε τους:

* Αννα Κοροβέση, δικαστή, για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα). Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 μηνών, με αναστολή.

* Παναγιώτα Τσέβη, δικαστή, για παραβάσεις καθήκοντος. Της επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή 58 μηνών, με αναστολή.

* Νίκο Εμμανουηλίδη, δικηγόρο, για ηθική αυτουργία σε τρεις περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος δικαστή. Του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή 28 μηνών, με αναστολή. Στις δύο δικαστίνες και στο δικηγόρο αναγνωρίστηκαν ομόφωνα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

* Αντωνία Ηλία, δικαστή. Φυγοδικεί και η δικογραφία για τα κακουργήματα που αντιμετωπίζει έχει διαχωριστεί. Εν προκειμένω της επιβλήθηκε συνολική ποινή 80 μηνών για οκτώ παραβάσεις καθήκοντος και δύο περιπτώσεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης (πλημμελήματα).

* Αθανάσιο Κεχαγιόγλου, δικηγόρο. Κρίθηκε ένοχος ομόφωνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακούργημα) και για απόπειρα διάπραξης του ίδιου αδικήματος. Του αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό τής μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, του επιβλήθηκε συνολικά κάθειρξη 6 ετών και το δικαστήριο δέχτηκε να έχει η έφεσή του ανασταλτικό χαρακτήρα.

* Ιάκωβο Γιοσάκη, αρχιμανδρίτη. Κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για συνδρομή σε κακουργηματική απάτη και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και για ηθική αυτουργία σε πέντε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος. Καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε κάθειρξη 9 ετών και 11 μηνών και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημά του για ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσής του.

Από την πλευρά του, ο Ιάκωβος Γιοσάκης χαρακτήρισε «γελοία» τα κακουργήματα για τα οποία καταδικάστηκε. «Ευελπιστώ εν όψει και της μειοψηφίας ότι θα καταπέσουν στο εφετείο» είπε και επισήμανε ότι «με κατηγορούσαν για 76 πράξεις και τελικά καταδικάστηκα για οκτώ».

Οι αθώοι

Αθώοι κρίθηκαν:

* Οι δικαστικοί υπάλληλοι Αθηνά Καλαμαρά και Αναστ. Καρατζάς.

* Οι δικηγόροι Γιώργος Νικολακόπουλος, Μαρία Βραχά, Σταυρούλα Ψυρρα, Ιωάννα Κοσσυβάκη, Μαρία Σφέτσου.

* Οι δικαστές Γεράσιμος Διονυσάτος και Αναστάσιος Σάββας.

* Ο εισαγγελέας Νίκος Αθανασόπουλος.

* Το μέντιουμ Ευαγγελία Μολφέτα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ