Έντυπη Έκδοση

Τους πήρε το ποτάμι σε Γιάννενα και Τρίκαλα

Στη δίνη του κυκλώνα είναι το τελευταίο τετραήμερο οι Νομοί Ιωαννίνων και Τρικάλων καθώς οι συνεχείς νεροποντές έχουν προκαλέσει καταστροφές από πλημμύρες και ζημιές.

Η μοναδική γέφυρα που συνδέει το χωριό Μυρόφυλλο με τα Τρίκαλα και την Αρτα, «φαγώθηκε» από τα νερά του Αχελώου Η μοναδική γέφυρα που συνδέει το χωριό Μυρόφυλλο με τα Τρίκαλα και την Αρτα, «φαγώθηκε» από τα νερά του Αχελώου Στον ορεινό όγκο των Τρικάλων έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι από κατολισθήσεις βράχων, πτώσεις δέντρων, διαβρώσεις οδοστρώματος, ενώ υπάρχουν και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο μεταξύ η μοναδική γέφυρα που ένωνε το χωριό Μυρόφυλλο με τους νομούς Τρικάλων και Αρτας και κατασκευάστηκε μόλις πριν από 15 χρόνια, παρασύρθηκε από τα νερά του Αχελώου, παρ' ότι για τη στατικότητά της είχαν εκφραστεί φόβοι εδώ και καιρό.

Εξάλλου το νερό να μπαίνει ακόμη και στα σπίτια τους είδαν οι κάτοικοι του Νεραϊδοχωρίου, ενώ πέτρες και κορμοί δέντρων έκλεισαν πολλούς από τους δρόμους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας ένας από τους πλέον τουριστικούς ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Στο μεταξύ μπαλάκι έχουν γίνει οι ευθύνες για την καθυστέρηση αποκατάστασης των ζημιών, μεταξύ Νομαρχίας και Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταδεικνύοντας έτσι περίτρανα την αδυναμία άμεσης παρέμβασης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ανοχύρωτος μπροστά στην κακοκαιρία αποδεικνύεται ο Νομός Ιωαννίνων, όπου το 60% του επαρχιακού οδικού δικτύου υπολογίζεται ότι έχει υποστεί ζημιές. Ο νομάρχης Ιωαννίνων και νέος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη του νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι κάτοικοι των Μουζακαίων και της Δαφνούλας (Δήμου Παμβώτιδας) είδαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Δημιουργήθηκε ρήγμα 1,5 χλμ. Τριάντα σπίτια βρίσκονται στην καρδιά του ρήγματος.

Ηδη οι ιδιοκτήτες τους φιλοξενούνται σε συγγενείς και σε ξενοδοχεία. Οι γεωλόγοι που επισκέφτηκαν την περιοχή μίλησαν για «πρωτοφανή φαινόμενα» και ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, δεδομένου ότι το έδαφος βρίσκεται ακόμα σε κίνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα