Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ

120 χιλ. στρέμματα στον αέρα

Στον αέρα βρίσκονται περίπου 450 πολεοδομικές μελέτες για ένταξη πάνω από 120.000 στρεμμάτων στο σχέδιο. Εχουν ξεκινήσει από χρόνια και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, γιατί ακόμη και οι δήμοι που τις έχουν αναθέσει δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Η αποκάλυψη έγινε από τον αρμόδιο υπουργό στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τα ρυθμιστικά σχέδια. Ο Νίκος Σηφουνάκης διευκρίνισε ότι η εμπλοκή δεν αφορά το ΣτΕ, αλλά διατάξεις του πρωτοποριακού νόμου 1337/1983, που τριάντα χρόνια μετά δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε κατά 10%.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν έχουν καθοριστεί ποσοτικά κριτήρια στις επεκτάσεις των πόλεων, ώστε να μην αποτελούν αντικείμενο πελατειακών πιέσεων, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να τσιμεντοποιηθεί ολόκληρος ο περιαστικός χώρος και να χτίζεται πολύτιμη γεωργική γη». Επικαλέστηκε δήμο, τον οποίο δεν κατονόμασε, ο οποίος το 1971 είχε πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Σαράντα χρόνια μετά, με αύξηση πληθυσμού της τάξης του 3%, έχει δεκαπλασιάσει την εντός σχεδίου περιοχή. Εκανε ειδική αναφορά στα νησιά και προανήγγειλε μέτρα ώστε να σταματήσει η οικιστική εξάπλωση.

Αρκούν τα εντός

«Ακόμη και αν δεν είχαμε την οικονομική και οικιστική ύφεση, οι περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο αρκούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες της επόμενης δεκαετίας», παρατήρησε η Τίνα Μπιρμπίλη, που ήταν η βασική εισηγήτρια. Συμφώνησε να μπει φραγμός στην αλόγιστη επέκταση των οικισμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα της συνεκτικής πόλης. «Η επεκτακτική ανάπτυξη των αστικών κέντρων οδήγησε σε γκετοποίηση των κέντρων των πόλεων», υπογράμμισε και ειδικά για την Αττική τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο παράκτιο μέτωπο.

Οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση βουλευτών από όλα τα κόμματα, που επισήμαναν ότι οι ανάγκες στέγασης των πολιτών έχουν παρακάμψει τις καθυστερήσεις στο σχεδιασμό από την πλευρά της πολιτείας και έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως τα αυθαίρετα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το πρόγραμμα

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει:

* Παρουσίαση των προτάσεων για τα Ρυθμιστικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2011, με προοπτική να θεσμοθετηθούν την άνοιξη. Για την Αθήνα επισημάνθηκε ότι έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ιδιαίτερο στοιχείο είναι η έντονη παρουσία φοιτητών.

* Προωθούνται τα προεδρικά διατάγματα για τα Ρυθμιστικά του Βόλου και των Ιωαννίνων, ενώ θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2011 της Πάτρας και της Λάρισας. Η μελέτη του Ηρακλείου Κρήτης ανατέθηκε πρόσφατα και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση.

* Στις 15 Δεκεμβρίου προκηρύσσονται οι μελέτες για την αναθεώρηση των χωροταξικών στις 12 περιφέρειες της χώρας, που είχαν θεσμοθετηθεί το 2003. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία