Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχώρησαν ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση

Εμεινε μόνη η ΠΑΣΚΕ στο προεδρείο της ΓΣΕΕ

Γ. Παναγόπουλος: Δεν θα υπογράψουμε για την καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων

Τελευταία ενημέρωση:

Έπειτα από το ΠΑΜΕ, ήρθαν και οι αποχωρήσεις της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ να σημαδέψουν τη σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που είχε ως θέμα συζήτησης τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους και να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση της Συνομοσπονδίας. Για φυγομαχία τους κατηγόρησε ο Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι η οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε ότι αν αυτό συμβεί, "δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της Τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση".

Η αποχώρηση

Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί στο ξενοδοχείο ACROPOL (Πειραιώς 1 Ομόνοια) ενώ λίγο μετά την έναρξή της, τόσο ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΔΑΚΕ, κ.Β. Μπουζούλας όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος που εκπροσωπεί την Αυτόνομη Παρέμβαση, ο κ. Γ. Γαβρίλης ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ .

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Ι. Παναγόπουλου.  Ωστόσο όπως διευκρίνισαν δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.

Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα καθώς η φημολογία των τελευταίων ημερών θέλει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εργοδότες όσον αφορά στις προωθούμενες εργασιακές αλλαγές και στο "κούρεμα" μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε σήμερα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου.

Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επέμεινε πως δεν υπάρχει συμφωνία και παράλληλα, τόνισε οτι διεκδικεί σαφείς όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υπογράφονται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

«Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι διεκδικεί η απόφαση για την υπογραφή των ειδικών συμβάσεων να αφήνεται στην ευχέρεια των σωματείων και όχι μεμονωμένων ατόμων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση.

Χθες ο κ. Παναγόπουλος σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις αποτελεί η επέκτασή τους ως υποχρεωτικές για όλους.

Επιπλέον στην επιστολή χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο το ποσοστό μείωσης των μισθών που προτείνεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις και προσδιορίζεται σε 12%.

Για συμπαιγνία με την κυβέρνηση καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ το ΚΚΕ

Για "αισχρή" συμπαιγνία της κυβέρνησης με μεγαλοεπιχειρηματίες και τη ΓΣΕΕ κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτή πρέπει να αποτύχει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής: "Η αισχρή συμπαιγνία κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει. Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών. Καμιά ανοχή στα ψέματα και στις απάτες. Τις επιχειρήσεις κλείνει η καπιταλιστική κρίση, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η ενίσχυση των μονοπωλίων, όχι οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα".

Γ. Παναγόπουλος: Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι

Αιχμές για τα κίνητρα των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ και στην Αυτόνομη Παρέμβαση και αποχώρησαν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ άφησε ο Γιάννης Παναγόπουλος. "Ας το σκεφτούν καλά αυτοί που μεταφέρουν την κομματική τους κρίση και θέλουν να την κάνουν κρίση της ΓΣΕΕ και αυτοί που μεταφέρουν την παραταξιακή κρίση και την κάνουν κρίση της ΓΣΕΕ".

Κατά την εισήγησή του προς το γενικό συμβούλιο της συνομοσπονδίας αρνήθηκε ότι η κομματική του ταυτότητα καθορίζει την συνδικαλιστική ατζέντα, λέγοντας ότι "δεν είμαστε υποχείρια κανενός κόμματος, καμιάς τρόικας" και υποστήριξε ότι δέχεται συνεχή χτυπήματα και προσωπικές επιθέσεις.

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, αιτιολόγησε τις επαφές με εργοδοτικές οργανώσεις, λέγοντας: "Όποιοι έχετε υπογράψει σύμβαση, όσοι έχετε πάει να υπερασπιστείτε απέναντι στους εργοδότες έστω και κάτι, ξέρετε ότι γίνονται πολλές συναντήσεις για να δούμε τι συμμαχίες μπορεί κανείς να κάνει για να φτιάξει τα δικά του αναχώματα για να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα".

Υποστήριξε ότι συζητά για τις επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο όταν μια επιχείρηση που βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει και να χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

13 σχόλια

11 Ο/Η adeysmeytos έγραψε: (πριν 8 έτη)
Συγνώμη αλλά για να καταλάβω και εγω τι γίνεται .....
Ο κύριος Παναγόπουλος που φωνάζει και λέει διάφορα ΕΙΝΑΙ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ??
αντε γιατι θα τρελαθούμε σε αυτον τον τόπο.
Δηλαδή όταν πάει στις συνεδριάσεις του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χειροκροτάει και μετά κάνει συνδικαλισμό ?
πρέπει να παραιτηθείται κ Παναγόπουλε ...ντροπή !!
12 Ο/Η Γιαννης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Πρωσπαθoυν να διασπασουν το συνδικαλιστικο κυνιμα, δεν το καταλαβενετε αυτο; Ο Παναγόπουλος αντιστεκεται ακομα και στο κομμα του και μην ξεχναται τις ψευτιες που εγραψαν προχθες
13 Ο/Η να παραιτηθεί ο Παναγόπουλος!! έγραψε: (πριν 8 έτη)
Επιτέλους ας πάψει η υποκρισία του κ. Παναγόπουλου!! Αν συμφωνεί με την κυβέρνηση (που έτσι φαίνεται) ας παραιτηθεί και ας αφήσει μια πιο ριζοσπαστικη ηγεσία να αγωνίζεται.. αλλιώς να παλέψει με νύχια και με δόντια (και όχι μια απεργία το τρίμηνο,έτσι για χάζι) με απεργία διαρκείας.. αλλά είναι γνωστό κομματόσκυλο του ΠΑΣΟΚ και θα κάνει ότι τον διατάξουν τα αφεντικά του.. κρίμα.. τώρα που ο κόσμος θέλει μια ΓΣΕΕ να τον καθοδηγεί στον αγώνα, αυτοί έχουν προδόσει τον εργαζόμενο λαό..
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 13

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Για το ίδιο θέμα
Δεν υπάρχει συμφωνία με τους εργοδότες, λέει η ΓΣΕΕ
Γ. Παναγόπουλος: Απαράδεκτο το «κουστούμι» 12% μείωσης των μισθών
Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων