Ηλεκτρονική Έκδοση

Τρέχει να σβήσει τη φωτιά των διοδίων η κυβέρνηση

Αντιμέτωπος με κριτική και από βουλευτές του κόμματός του βρέθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, που μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου αναγνώρισε πως υπάρχουν αδικίες στα διόδια των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα με τα αυξημένα διόδια στις εθνικές οδούς, με τις 19 κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε βασικών εθνικών αξόνων, καθώς και τις 26 τράπεζες που δανειοδοτούν τους ιδιώτες και το Δημόσιο.

"Υπερασπιζόμαστε τα έργα, το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη και σε καμία περίπτωση, λόγω επίκλησης της κρίσης, δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς από κανέναν", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, δήλωση που εκτιμάται πως αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται περί απόσυρσης των κατασκευαστικών εταιρειών από τα εργοτάξια.

Προανήγγειλε πως οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης θα έλθουν περί το τέλος Μαρτίου για κύρωση από τη Βουλή, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των διοδίων στην αρχή κάθε έτους και με την ολοκλήρωση κάποιων τμημάτων των έργων, προβλέπονται από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης που καταρτίστηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή το 2007.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύση για το θέμα των τιμών των διοδίων με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του Δημοσίου», είπε ο κ. Μαγκριώτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το Δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει, δηλαδή να αποδίδουν τα διόδια από το Σεπτέμβριο του 2012.

Όσον αφορά στις τρεις οδούς "Αιγαίον", "Νέα Οδός" και "Ολυμπία Οδός" ο υφυπουργός είπε ότι είναι τρεις συμβάσεις που δεν έχουν εγγύηση του Δημοσίου για τα τριάντα χρόνια παραχώρησης, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πάρει όλα τα ρίσκα οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι.

Ωστόσο ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν αδικίες, ιδίως για όσους οδηγούς κινούνται στις περιοχές πέριξ των τοπικών σταθμών και εκτίμησε το ηλεκτρονικό διόδιο και η έκπτωση που θα συνεπάγεται από τη χρήση του για όσους διέρχονται συχνά από τους σταθμούς διοδίων θα είναι μια λύση.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα παραταθούν οι κάρτες διέλευσης που έχουν δοθεί στους κατοίκους γύρω από τους σταθμούς Αγ. Τριάδας και Πελασγίας, έως ότου ολοκληρωθούν οι παράπλευροι δρόμοι που όπως είπε ίναι υποχρέωση του Δημοσίου και όχι των παραχωρησιούχων".

Την αντίδρασή του εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με το φαινόμενο, όπως είπε, να συμμετέχουν οι κατασκευαστές το πολύ με το 8% της δαπάνης του έργου και να τους παραχωρούνται πολλαπλά. Πρότεινε δε, να μην μπορούν να επιβληθούν διόδια, αν δεν έχουν παραδοθεί οι απαιτούμενοι παράδρομοι και να καθιερωθεί η πληρωμή, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύονται.

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, πρότεινε την πληρωμή για τη συντήρηση, αλλά όχι την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων και ζήτησε να αναστέλλεται η πληρωμή διοδίου στο προκατασκευαστικό στάδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Ανοίγει τα διόδια το ΠΑΜΕ