Έντυπη Έκδοση

Φαρμακεία: μετωπική και 3ήμερα λουκέτα

Πλήρης η ρήξη φαρμακοποιών-υπουργείου Υγείας και τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα βάζουν λουκέτο για τρεις μέρες από αύριο και θα επαναλάβουν την απεργία τις ίδιες μέρες και την άλλη εβδομάδα. Τα φαρμακεία του Πειραιά άρχισαν την απεργία από χθες και θα τη συνεχίσουν όλη την εβδομάδα.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες όλα έδειχναν ότι οι συζητήσεις υπουργού Υγείας και φαρμακοποιών θα κατέληγαν σε συμφωνία, καθώς γινόταν λόγος για «αμοιβαίες» υποχωρήσεις. Ολα άλλαξαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι καταθέτει ρυθμίσεις με τις οποίες απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ενώ «ανοίγει» το επάγγελμα βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

«Απορρίπτουμε στο σύνολό του το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο και καταγγέλλουμε την προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού φαρμακείου και την πλήρη εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων», ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συνεδρίασε εκτάκτως παρουσία των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά, προκηρύσσοντας:

«Τριήμερες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 19, 20 και 21 Ιανουαρίου αντίστοιχα, επανάληψη τη δεύτερη εβδομάδα τις ίδιες ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου. Για το διάστημα αυτό οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας. Την τρίτη εβδομάδα θα συγκληθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

* Τη λήψη επτά μέτρων προτείνει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών:

1 Η άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος στο φαρμακείο πρέπει να ανοίξει, με στόχο να μειωθεί σε πέντε χρόνια ο αριθμός των 9.500 φαρμακείων-καταστημάτων του ενός αδειούχου φαρμακοποιού σε 4.000 καταστήματα των 10.500 (αντί των 9.500) φαρμακοποιών, δηλαδή μέσος όρος 2,6 φαρμακοποιοί ανά φαρμακείο.

2 Να θεσπιστεί το συνεταιρικό φαρμακείο.

3 Να μετατραπεί σταδιακά το φαρμακείο του ενός φαρμακοποιού σε φαρμακείο των πολλών φαρμακοποιών.

4 Η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας του φαρμακείου πρέπει να είναι προσωποπαγής, κατά συνέπεια δεν πρέπει να πωλείται, ούτε να εκχωρείται, ούτε να υπενοικιάζεται, ούτε και να μεταβιβάζεται.

5 Η 5ετής εκπαίδευση του φαρμακοποιού πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο να του παρέχει γνώσεις που να εξασφαλίζουν τον εκσυγχρονισμένο και ανταγωνιστικό ρόλο του στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

6 Ενδυνάμωση του συμβουλευτικού ρόλου του φαρμακοποιού στην εκτέλεση της συνταγής και ευρύτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη με γνώση και δεοντολογία που μπορούν να εκπληρωθούν αποτελεσματικότερα με το φαρμακείο των πολλών φαρμακοποιών λόγω καταμερισμού έργου.

7 Η θεσμοθέτηση του φαρμακείου των πολλών φαρμακοποιών εξασφαλίζει καταλληλότερη χωροταξική επιλογή του καταστήματος, προσφέρει ποιοτική συμβουλευτική, ενώ η συνεργασία αυξάνει την οικονομική απόδοση και κυρίως ανανεώνει έμπρακτα και άμεσα την παροχή υπηρεσιών υγείας, προς το συμφέρον των ιδίων των ασφαλιστικών ταμείων, των ασθενών και των ιατρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Για το ίδιο θέμα
Ανοιξαν την πόρτα για τα κλειστά