Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 27 ΓΕΝΑΡΗ

Η τρόικα έρχεται νωρίτερα με αιχμή τα κλειστά

Στις 27 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει τελικά ο έλεγχος της προόδου των παρεμβάσεων στην οικονομία για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου προς την τρόικα, η οποία πιέζει για κλείσιμο το ταχύτερο δυνατόν του μετώπου με τα κλειστά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» από την έδρα του ΔΝΤ, η τρόικα αποφάσισε να επισπεύσει την άφιξη του κλιμακίου των ελεγκτών στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να τσεκάρει νωρίτερα το μπαράζ παρεμβάσεων στο σύνολο της οικονομίας ώστε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 4ης -και υψηλότερης- δόσης των 15 δισ. ευρώ του δανείου από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ως επίσημη δικαιολογία για την επίσπευση της άφιξης του κλιμακίου -που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου- δίνεται ότι «η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει και να εκταμιεύσει τα χρήματα της δόσης από το ΔΝΤ, όπου εκεί η διαδικασία εκταμίευσης είναι πιο άμεση».

Τεστ ελέγχου

Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα παραμείνει στην Αθήνα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρείται ότι θα έχουν παρθεί και οι αποφάσεις για το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από το μηχανισμό στήριξης. Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε την «Ε» ότι το νομοσχέδιο για το άνοιγμα τουλάχιστον 160 κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών είναι «το κυριότερο και το πιο σημαντικό θέμα» στο τεστ ελέγχου. Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ικανοποίηση εκφράζεται από τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου για την πορεία των παρεμβάσεων που δρομολογούνται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και αφορούν το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και τις αναλογιστικές μελέτες για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), που θα κρίνουν και το εάν θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το ΔΝΤ θα εξετάσει στις αρχές Μαρτίου σε συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευση της 4ης δόσης προς την Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Μνημόνιο
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Για το ίδιο θέμα
Ανοιξαν την πόρτα για τα κλειστά