Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι, έπαυσαν και τους συνηγόρους τους

Σκηνικό έντασης στη δίκη για τους «Πυρήνες»

Τελευταία ενημέρωση:

Έκαναν πράξη την προειδοποίηση τους οι 9 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και αποχώρησαν από τη δίκη, ενώ έπαυσαν και τους συνηγόρους τους, μετά την απόρριψη των δύο αιτημάτων τους από το δικαστήριο.

Ένταση επικράτησε στο χώρο των φυλακών, λίγο μετά την αποχώρηση των κατηγορουμένων από την αίθουσα του δικαστηρίου και τη μετάβασή τους στην αίθουσα που επικοινωνεί με το χώρο όπου βρίσκονται οι δικηγόροι τους. Ένας αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει ότι "δραπετεύουν" και όπως φάνηκε είχαν σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και είχαν βγει από την αίθουσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και τους οδήγησαν πίσω στο χώρο φύλαξης.

Πανικός ωστόσο επικράτησε και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν αστυνομικός με πολιτικά βρέθηκε να βιντεοσκοπεί τη διαδικασία και δέχθηκε επίθεση από μέλη του ακροατηρίου, ενώ η μητέρα ενός εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλε ότι βίντεο τραβούσε και συγκεκριμένη δημοσιογράφος, συνεργαζόμενη με ιστοσελίδα.

Νωρίτερα, οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα και έπαυσαν τους συνηγόρους τους. Δήλωσαν δε, ότι θα ξεκινήσουν αποχή από το συσσίτιο και πως σε περίπτωση που το δικαστήριο διορίσει δικηγόρους που δεν επιθυμούν θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Αιτία της αποχώρησης είναι η απόρριψη των δύο αιτημάτων που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο, δηλαδή να υπάρξει ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών της δίκης και ελεύθερη είσοδος στο ακροατήριο όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν χωρίς να παρακρατούνται οι αστυνομικές τους ταυτότητες.

Όσον αφορά στο πρώτο αίτημα το δικαστήριο ανέφερε ότι απηύθυνε έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δουν αν υπάρχει δυνατότητα μαγνητοφώνησης, όμως το υπουργείο απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Σχετικά με την παρακράτηση των ταυτοτήτων, το δικαστήριο σημείωσε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας από τον αστυνομικό έλεγχο των ταυτοτήτων.

Από το δικαστήριο αποχώρησαν και οι περισσότεροι φίλοι των κατηγορουμένων που βρίσκονταν στο ακροατήριο είτε είχαν προσέλθει ως μάρτυρες.

Πριν την αποχώρησή τους από την αίθουσα οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους, μίλησαν για ακρωτηριασμό της αμφίδρομης σχέσης που λέγεται αλληλεγγύη, χαρακτήρισαν ειδικό το δικαστήριο και κατηγόρησαν την πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της δίκης, λέγοντας, μάλιστα, ότι όπως αυτοί έχουν εκθέσει την προσωπική ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, έτσι και εκείνοι μένουν εκτεθειμένοι.

Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχισθεί αύριο η δίκη και όρισε δύο δικηγόρους για κάθε κατηγορούμενο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από το ακροατήριο ακούστηκε: "Πρόκειται για παρωδία. Η δίκη αυτή δεν θα γίνει ποτέ".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Νέα διακοπή της δίκης για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»