Ηλεκτρονική Έκδοση

Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση έριξε ξανά το μπαλάκι στους πανεπιστημιακούς

Μετανάστες: Βρέθηκε λύση για το που θα μείνουν, όχι για το που θα ζήσουν

Ανοίγει η Νομική την Πέμπτη

Τελευταία ενημέρωση:

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις ανακοίνωσε ότι έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα της παραμονής των μεταναστών στη Νομική σχολή. Οι πανεπιστημιακοί, σε συνεργασία με τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις εξασφάλισαν χώρο στο κέντρο της Αθήνας για την μετεγκατάσταση των μεταναστών οι όποιοι όμως δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

 

Στην ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αναφέρει:
 
«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας».
 
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο».
 
Να βρει λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους μετανάστες είχε ζητήσει, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στη σημερινή τους συνάντηση.
«Ζητήσαμε και ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε η υπουργός.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, στην κυβερνητική σύσκεψη για την κατάληψη της Νομικής, δήλωσε πως "δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς".

Mετά τη συνάντηση ο πρύτανης δήλωσε πως "αγωνιζόμαστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα. Αρωγός μας στην προσπάθεια αυτή είναι ο Θ. Παπαθεοδώρου».

Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε από τη μεριά του «οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κατατείνουν στην απεμπλοκή από το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση, που θα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αλλά και την εξέλιξη της πανεπιστημιακής διαδικασίας χωρίς κατασταλτικά μέσα».

Νωρίτερα ο κ. Πελεγρίνης σε συνέντευξη τύπου είχε ζητήσει εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών σε άλλο χώρο και την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων φορέων.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση της κοσμητείας η σχολή θα ανοίξει κανονικά την Πέμπτη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

15 σχόλια

11 Ο/Η ioannis έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ποιά η άποψη της Ελευθεροτυπίας? Να μαζέψουμε όλη την Ασία στην Ελλάδα? Κι εγώ ας συμφωνήσω να τους δώσουν αυτούς κάρτα , οι υπόλοιποι από την Ασία τι λέτε θα κάνουν? Ας σοβαρευτούμε ,χρειάζεται σκληρή αντιμετώπηση και απέλαση τώρα.
12 Ο/Η ΗΛΙΑΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο Συνασπισμός αφού δεν έκανε τίποτα να αναχαιτίσει το ΔΝΤ και τις συνέπειές του, αναλώνεται με τους λαθρομετανάστες.
Τελικά είναι κόμμα της Ελληνικής Βουλής ή καμιάς άλλης χώρας.
Λέω μπορεί να εκλέγονται οι Βουλευτές του στο Πακιστάν, ή να έχουν ασπαστεί το κοράνι.
13 Ο/Η blogoalieftis έγραψε: (πριν 9 έτη)
Εν μέσω κρίσης και με δεδομένη την τακτική των κυρίαρχων να εξοστρακίζουν την κοινωνική δυσαρέσκεια σε ό,τι δεν έχει να κάνει με τις αιτίες που προκαλούν την κρίση, η απεργία πείνας των 300 μεταναστών γίνεται ζήτημα αιχμής. Μία μόλις ημέρα μετά την κήρυξη της απεργίας πείνας, τα ΜΜΕ κήρυξαν τον πόλεμο στην απεργία. Είναι η πρώτη φορά που οι μετανάστες διεκδικούν με τόσο συλλογικό και οργανωμένο τρόπο τα αιτήματά τους, ακηδεμόνευτοι, διατηρώντας τον πρώτο λόγο στον αγώνα τους. Δεν αμφιβάλουμε ότι ο πόλεμος από την πολιτική και κοινωνική διαμεσολάβηση ενάντια σε αυτόν τον αγώνα θα είναι αμείλικτος.

Απέναντι στους μετανάστες που αξιώνουν τα ουσιώδη: τη ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, σύσσωμο το Σύστημα αξιώνει τα επουσιώδη: τη λειτουργία μιας Σχολής, τη θεσμική συνέπεια, τη δημόσια τάξη… Πρόκειται για ένα φτηνό παιχνίδι προπαγάνδας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως εσωτερικό εχθρό, πηγή φόβου και ανασφάλειας για μια κοινωνία υποταγμένων και συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο. Οι ίδιοι πολιτικοί που βρίζουν τους δημόσιους υπάλληλους «κοπρίτες», οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χυδαιολογούν ενάντια στους εκάστοτε απεργούς, ο ίδιος συρφετός της Δημοκρατίας που κινδυνολογεί σε κάθε αμφισβήτησή της κοινωνίας-νεκροταφείο, το κάθε φασιστικό ασπόνδυλο που εκτονώνει την παθολογία του στους «αδύναμους», όλοι αυτοί θα στρέφουν όλο και περισσότερο την δηλητηριώδη τους «προσοχή» στην υπόθεση της απεργίας πείνας των μεταναστών. Θέτοντας την καταστολή της ως κυρίαρχο κοινωνικό διακύβευμα.

Για όλους όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην κυριαρχική επιθετικότητα, στον επελαύνοντα κοινωνικό εκφασισμό, στη θανάσιμη συντηρητικοποίηση ενός αδρανοποιημένου πληθυσμού, η υπεράσπιση της απεργίας πείνας των μεταναστών αποτελεί ένα καταλυτικό προπύργιο για την αποτροπή του κοινωνικού κανιβαλισμού, ένα κομβικό σημείο ανατροπής του κυρίαρχου πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού, μια ευκαιρία για συντριβή της φασίζουσας αλαζονείας.

Πρώτη μέρα. Και ο αγώνας των μεταναστών θα γίνεται όλο και περισσότερο δικός μας αγώνας.
14 Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ Κ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Να και κατι που δεν ξεραμε ..το γραφει πιο πανω ενας ..Ηλιας..Ο Τσιπρας φταιει που μας ηλθε το ΔΝΤ !!
15 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα έπρεπε να είναι αυτονόητος. Από την άλλη η Ελλάδα δεν μπορεί να μαζέψει των πληθυσμό όλης της Ασίας και τη Αφρικής...

Καλώ τους αναγνώστες να ζήσουν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αγγλία για να δουν πόσο έχει αποτύχει η κοινή διαβίωση των ανθρώπων.

Τα μεγάλα προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία θα εμφανιστούν σε 20 χρόνια, όταν πλέον τα παιδιά των μεταναστών θα είναι όργισμενα με την κατάσταση και θα αντιμετωπισούν την πραγματικότητα με τελείως διαφορετικό τρόπο - όπως ακριβώς συμβαίνει και στις χώρες που ανέφερα.

Απο την δικιά μου εμπείρια, συμβίωση τόσο διαφορετικών πολιτισμών, κάτω απο το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας, είναι απλά αδύνατη. Εδώ στην Αμερική, που υποτίθεται ότι όλοι ειναι πρώτα Αμερικανοί και μετά ό,τι άλλο θέλουν, υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα...

Και ως σημείωση...κατα την άποψη μου, δεν φταίει ούτε το πολιτικό, ούτε το οικονομικό καθεστώς.. Το πολιτισμικό "φταίει"..Δεν πιστεύουμε όλοι "στον ίδιο Θεό" και ούτε πρόκειται... Οι πολιτισμικές διαφορές είναι τόσο έντονες που η συμβίωση είναι αδύνατη, στην πλειοψηφία (διότι υπάρχουν περιπτώσεις χωρίς προβλήματα).

Θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις σας... Οι δικές μου είναι κυρίως εμπειρικές...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 15

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστημιακό άσυλο
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών ζητάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοκρατική Αριστερά: «Στη σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών»
Τσίπρας: Στηρίζουμε την πρόταση του πρύτανη για ασφαλή μεταφορά των μεταναστών
Γ. Καμίνης: Θέλουμε να βρεθεί μη βίαιη λύση για τους μετανάστες