Έντυπη Έκδοση

Οι δήμαρχοι αντιδρούν στη ρύθμιση Κατάρ-α του Ελληνικού

«Δεν θα κάνουμε το Ελληνικό Κατάρ», προειδοποιούν οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την «αξιοποίηση» του σημαντικότερου αδόμητου χώρου στην Αττική.

«Εχουμε ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς και δεν μας έχουν απαντήσει», αποκάλυψαν οι δήμαρχοι Χρ. Κορτζίδης και Θάνος Ορφανός, εκπροσωπώντας και τη Γλυφάδα. Η παρουσίαση της μελέτης ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Ν. Μπελαβίλλα, ο οποίος τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα και τόνισε:

Για βιώσιμη Αθήνα

* Δεν μπορεί να τεμαχιστεί ο χώρος και να εξασφαλιστούν πόροι για να δημιουργηθούν πάρκα σε άλλες υποθαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αφού δεν υπάρχουν αδόμητοι χώροι άνω των 50 στρεμμάτων και η κατεδάφιση πολυκατοικιών είναι στη χώρα μας ουτοπία. Επιπλέον η Αθήνα χρειάζεται ένα δίκτυο μητροπολιτικών πάρκων (Ελληνικό, Γουδή, Αντ. Τρίτση) για να είναι βιώσιμη.

100 εκατ. το κόστος

* Αρκούν 47 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και 100 για τη συνολική ανάπτυξη των έργων για το μητροπολιτικό πάρκο. Χαρακτηρίστηκε υπερβολικό το κόστος των 400-700 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι προηγούμενοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

* Εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των υποδομών της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).

Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι από τις μισθώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα έπρεπε να φτάνουν τα 87,3 εκατ. ευρώ, αλλά έως τώρα έχουν εισπραχθεί μόνο 47,2 εκατ. Επιπλέον έχουν ξοδευτεί 28,2 εκατ. ευρώ, παρόλο που είχε τονιστεί με έμφαση ότι η εκχώρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες έγινε για να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο!

Η μελέτη του ΕΜΠ

Για το μελλοντικό πάρκο η μελέτη της ομάδας του Πολυτεχνείου προβλέπει:

* Το 60% της επιφάνειας να καλυφθεί με υψηλό πράσινο, και μάλιστα οι φυτεύσεις να γίνουν με προγράμματα πειραματικής γεωργίας και αξιοποίηση εθελοντών.

* Στην υπόλοιπη έκταση μπορεί να συνυπάρχουν το πράσινο με τις αθλητικές υποδομές.

* Από το σύνολο των 480 κτηρίων, που υπάρχουν σήμερα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου και της αμερικανικής βάσης, να διατηρηθούν τα 241 και να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς χρήσεις. Η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 366.000 τετραγωνικά.

* Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του τραμ και του FIR Αθηνών να διατηρηθούν. Να αξιοποιηθεί το «κακοποιημένο» συγκρότημα του παλιού ανατολικού αεροσταθμού και να επεκταθούν οι χώροι που έχουν διατεθεί για τις αρχαιολογικές αποθήκες.

Ως πρώτο βήμα προτείνεται να πέσουν οι φράκτες, που έχουν μήκος 56 χλμ., από τα οποία τα 40 τοποθετήθηκαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία