Έντυπη Έκδοση

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Σκληρό μήνυμα σε ΟΤΕ και Cosmote

Με ασφαλιστικά μέτρα κατά της Cosmote θα απαντήσει το σωματείο εργαζομένων στην πρώτη απόλυση που θα γίνει στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι επίκεινται ομαδικές αγωγές κατά της διοίκησης του Οργανισμού για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν καθώς και το 40ωρο, ενώ υπάρχει και η πρόθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θα προσφύγουν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Καταγγέλλουν τις ετσιθελικές «εθελουσίες» Θα προσφύγουν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Καταγγέλλουν τις ετσιθελικές «εθελουσίες» Χθες δε, την ώρα που τα δύο σωματεία (ΟΜΕ-ΟΤΕ και Σωματείο Εργαζομένων στην Cosmote) παραχωρούσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έβγαζε μια απόφαση «χαστούκι» για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δράσεις των εργαζομένων από τις 8 του μηνός και μετά «δεν συνιστούν απεργία», κάτι που υποστήριξε η διοίκηση της Cosmote στην αγωγή της κατά του σωματείου. Πρόκειται για συμβολικές κινήσεις των εργαζομένων που η εταιρεία προσπάθησε διά της δικαστικής οδού να τις χαρακτηρίσει συνέχεια της απεργίας της περασμένης εβδομάδας. Οπως ήταν αναμενόμενο, εκείνη η απεργία χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων παράνομη.

Η εθελουσία

Σήμερα λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει η διοίκηση στους 120 απολυμένους να υπογράψουν την «εθελουσία» που τους έχει προταθεί. Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι το κλίμα τρομοκρατίας έχει ενταθεί, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί απειλούνται ότι εάν δεν υπογράψουν θα απολυθούν μόνο με τη νόμιμη αποζημίωση και όχι με το «πακέτο παροχών» που τους έχει προσφερθεί. Σύμφωνα με το σωματείο, αυτοί που είχαν υπογράψει μέχρι χθες το απόγευμα δεν ήταν περισσότεροι από δέκα.

«Το βάφτισαν πακέτο εθελουσίας αλλά ήταν στοχευμένες απολύσεις. Ποια μείωση μισθολογικού κόστους επικαλούνται, όταν δίνουν στους 120 μισθούς τριών χρόνων; Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» είπε ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, κάτι που θα αποφασιστεί σήμερα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Cosmote, Βασίλης Κατσαρός, κατήγγειλε ότι η εταιρεία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο απολύοντας, χωρίς κοινωνικά κριτήρια, γονείς τρίτεκνων οικογενειών, δύο αδέλφια που δουλεύουν στην εταιρεία καθώς και εργαζόμενο του οποίου το έτερον ήμισυ απολύθηκε πριν από ένα μήνα από άλλη εταιρεία. «Προσπαθούν να μας διασπάσουν λέγοντας ότι μόνο αυτές είναι οι απολύσεις, εσείς οι άλλοι γιατί ασχολείστε αφού δεν σας αφορά».

Οπως επισήμανε ο κ. Κατσαρός, η εταιρεία μειώνει τους απλούς εργαζομένους και αυξάνει τις θέσεις των διευθυντών. Κατήγγειλε επίσης ότι η διοίκηση τους ανάγκασε να δουλέψουν ακόμη και σε ξενοδοχεία τις ημέρες της απεργίας, ενώ απειλεί όσους αρνήθηκαν με οπτικοακουστικό υλικό «που σημαίνει ότι μας παρακολουθούν συνέχεια. Θα εξετάσουμε το ποινικό σκέλος και γι' αυτό το θέμα».

Χθες το βράδυ εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Cosmote έκαναν πορεία από τα γραφεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ στη Σταδίου προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η εταιρεία

«Θα μπορούσαμε να απολύουμε 30 εργαζομένους το μήνα, όπως επιτρέπει ο νόμος, χωρίς συνέπειες» είναι η απάντηση της Cosmote στα σωματεία. «Αντ' αυτού προτείναμε στους 120 εργαζομένους ένα πακέτο παροχών με ευνοϊκούς όρους και ιδιαίτερα υψηλές απολαβές» υποστηρίζει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να της πουν και «ευχαριστώ» απολυμένοι και συνδικαλιστές. Υποστηρίζει δε ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν υπογράψει την «εθελουσία», ενώ υπάρχουν και επιπλέον των 120 εργαζόμενοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Συνδικαλιστές: Τι φταίει στον ΟΤΕ

1 Μια σειρά επιλογών του παρελθόντος (προγραμματικές συμφωνίες με Siemens και Intracom) αλλά και πρόσφατων (αγορά της αλυσίδας Γερμανός), για τις οποίες ξοδεύτηκαν μυθώδη ποσά του ΟΤΕ για τα οποία κανείς δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.

2 Οι σπατάλες για την ικανοποίηση προμηθευτών, πολιτικών και πελατειακών επιλογών έγιναν αφορμή οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΤΕ να φτάνουν σήμερα τα 5 δισ. ευρώ, ενώ κερδοφόρες επενδύσεις και μονάδες πουλήθηκαν άρον άρον (Armentel, Infote).

3 Το κόστος του Δ.Σ. του ΟΤΕ υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα στελέχη όταν φεύγουν εισπράττουν παχυλές αμοιβές, όπως τα 600.000 ευρώ του «παραιτηθέντος» Π. Βουρλούμη.

4 Το 2004 υπήρχαν 1.200 αμειβόμενες θέσεις ευθύνης με 20.000 και πλέον εργαζόμενους. Σήμερα υπάρχουν 2.500 αμειβόμενες θέσεις ευθύνης με λιγότερους από 12.000 εργαζόμενους.

5 Αγνωστος αριθμός συμβούλων παίρνουν ετήσιες αποδοχές 80-100.000 ευρώ, ενώ Γερμανοί σύμβουλοι απαίτησαν 10 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες τους το 2010 χωρίς να υπάρχουν συμβόλαια παροχής υπηρεσιών.

6Οι επισφαλείς απαιτήσεις του ΟΤΕ ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ. Κύριοι οφειλέτες το Ελληνικό Δημόσιο, δήμοι, νομαρχίες κ.λπ.

7 Η ΕΕΤΤ απαγορεύει συστηματικά την παροχή οικονομικών πακέτων του ΟΤΕ ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών. Δικαιολογία το ότι ο ΟΤΕ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΟΤΕ
Απασχόληση και ανεργία