Έντυπη Έκδοση

Καταλήψεις και ξεσηκωμός

Λαϊκές συνελεύσεις, καταλήψεις σχολείων, ακόμη και αποκλεισμό διοδίων περιλαμβάνουν οι αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

Οι κυριότερες, όπως τις κατέγραψαν οι ανταποκριτές της «Ε», έχουν ως εξής:

* Με αποχή από τα μαθήματά τους αντέδρασαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Γόννων, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία το σχολείο τους συγχωνεύεται με εκείνο του Μακρυχωρίου. Μάλιστα οι μαθητές προχωρούν αύριο στις 11 το πρωί σε αποκλεισμό των διοδίων Μακρυχωρίου, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Πέραν της συγχώνευσης, το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι από τον Σεπτέμβριο:

- Οι μαθητές του γυμνασίου Γόννων, όπως κι εκείνοι του Γυμνασίου Μακρυχωρίου, θα φοιτούν στο διδακτήριο των Γόννων, ενώ,

- Οι μαθητές του λυκείου Γόννων και εκείνοι του λυκείου Μακρυχωρίου θα φοιτούν σε σχολείο που θα έχει τον τίτλο του λυ- κείου Γόννων, αλλά θα εδρεύει στο Μακρυχώρι!

Πρόκειται για μια συγχώνευση με προφανή επιδίωξη να μειώσει τις αντιδράσεις, τελικά όμως ίσως πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο...

* Στη Μαγνησία δώδεκα σχολικές μονάδες είτε συγχωνεύονται με άλλα σχολεία είτε καταργούνται. Επίσης σε έντεκα Δημοτικά υπήρξε υποβιβασμός της οργανικότητάς τους, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα σχολεία όπου φοιτούν Τσιγγανόπαιδες. Οι συγχωνεύσεις επηρεάζουν τη σχολική πορεία περίπου 250 μαθητών, ενώ καταργούνται περίπου 20 θέσεις δασκάλων.

Κινητοποιήσεις

Οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Ηδη χθες ξεκίνησε κατάληψη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων.

* Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο νομό Τρικάλων η συγχώνευση των σχολείων αφού συνολικά έξι γυμνάσια και 44 (!) δημοτικά συγχωνεύονται, ενώ άλλα 15 υποβιβάζονται. Σε «ξεσηκωμό» καλεί από κοινού εκπαιδευτικούς, γονείς, συνδικάτα, η Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, ζητώντας «να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων». Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν και τα συμβούλια των σχολικών μονάδων που κλείνουν.

* Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα Χίου προκάλεσε η ανακοίνωση της κατάργησης του εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που μέχρι και τώρα λειτουργεί από τρεις και τρεις τάξεις στα δύο χωριά. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενώ για χθες το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί λαϊκές συνελεύσεις στα δύο ναυτοχώρια. Να σημειωθεί ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς είχε υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωριών για το γεγονός ότι η πρόθεση της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης ήταν να μεταφέρει την έδρα του σχολείου σε ένα από τα 2 χωριά (Συκιάδα), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του άλλου χωριού. Τώρα από κοινού θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μην καταργηθεί το σχολείο τους.

* Αρχισαν τα... όργανα και στην Κρήτη, με αφορμή τις συνενώσεις. Αργά το απόγευμα, κάτοικοι και μαθητές του Γυμνασίου Τυλίσου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, όπου πραγματοποιήθηκε μάλιστα και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στον Χάρακα, ενώ το πρωί περίπου 100 άτομα από το Τεφέλι πέρασαν το κατώφλι των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, όπου και συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Απόστολο Κλινάκη.

* Στα Χανιά υπό κατάληψη είναι το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καμισιανών, που σύμφωνα με το σχέδιο, θα συγχωνευτεί με το Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη.

* «Γκέτο» για παιδιά μεταναστών και υψηλή παραβατικότητα δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας στη Θεσσαλονίκη, με τη συγχώνευση των 12ου και 16ου Γυμνασίων Ξηροκρήνης, καταγγέλλουν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί που επικρίνουν δριμύτατα τις... «αλλαγές». «Εμείς δεν θέλουμε τη σαρδελοποίηση και τη γυψοσανίδα», ξεκαθαρίζει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, Γιώργος Θώμογλου, και ζητεί «τα χρήματα που εξοικονομούνται να επενδυθούν στην ίδια την παιδεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Μαύρες σημαίες για τις συγχωνεύσεις
Ξεσηκωμός για το «μνημόνιο» στα σχολεία