Έντυπη Έκδοση

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ - ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ

«Γιατρούς έχουμε, δώστε μας τη χρηματοδότηση»

Ιδρύθηκαν πριν από 110 χρόνια. Εκπαιδεύουν τους γιατρούς τού αύριο, αλλά οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα άφησαν να «νοσήσουν». Πριν από μία βδομάδα τα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» βρέθηκαν στο παρά πέντε να αναστείλουν ολοκληρωτικά τη λειτουργία τους λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Το προσωπικό δεν αρκεί, τα αναλώσιμα λιγοστεύουν, ενώ δεκάδες ασθενείς αγωνιούν για το μέλλον της νοσοκομειακής τους περίθαλψης.

Ο χειρουργός Διονύσης Βώρος, διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής και αντιπρόεδρος του «Αρεταίειου» νοσοκομείου, μιλά στην «Ε» για το τι έφερε τα δύο ιδρύματα σ' αυτή την κατάσταση. Επισημαίνει τις ιδιαιτερότητές τους, σχολιάζει τις υπουργικές εξαγγελίες και υπενθυμίζει με νόημα πως αν δεν υπήρχαν οι δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών, πιθανώς η κατάσταση να ήταν ακόμα χειρότερη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειου» προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ απ' την πλευρά της διοίκησης υπήρξε ενημέρωση ότι αναστέλλονται οι εφημερίες. Τι οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση;

«Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πρέπει να τα πάρουμε απ' την αρχή: το "Αρεταίειο" και το "Αιγινήτειο" είναι δύο νοσοκομεία που αποτελούν κληροδοτήματα από δωρεές προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι περιουσία του πανεπιστημίου και την ευθύνη τους την έχει το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ειδικά ιδρύματα τα οποία όχι μόνο νοσηλεύουν τους πολίτες της χώρας, αλλά έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: στις 5 κλινικές τους εκπαιδεύονται καθημερινά 350 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής -οι αυριανοί γιατροί μας.

Η χρηματοδότησή τους γίνεται κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Παιδείας. Με αυτά τα χρήματα πληρώνουμε μισθούς, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ το υπουργείο Υγείας καλύπτει δαπάνες για τους ειδικευόμενους γιατρούς (μισθούς και εφημερίες). Εισπράξεις τα νοσοκομεία έχουν από τα Ταμεία των ασφαλισμένων ασθενών.

»Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και τα δύο υπουργεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα χρήματα που είναι ρυθμισμένο να μας δίνουν. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτε περισσότερο, ούτε κάναμε μεγαλύτερες δαπάνες. Απλώς, τα χρήματα που επί χρόνια μας έδιναν δεν μπόρεσαν να μας τα ξαναδώσουν. Το υπουργείο Υγείας έφτασε στο σημείο τον περασμένο χρόνο να μας δώσει το 1/3 αυτών που όφειλε. Και το Παιδείας έδωσε ένα (σημαντικά) μειωμένο ποσό.

»Πρόσφατα, λόγω αυτών των προβλημάτων, είχαμε αρχίσει να "ξεμένουμε" από απαραίτητα υλικά, ενώ στο "Αρεταίειο" είχαμε ένα έκτακτο πρόβλημα: οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες τους και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Κάτι που, φυσικά, οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Η απόφαση ήταν να ανασταλούν οι εφημερίες -γι' αυτό ενημερώσαμε επίσημα το ΕΚΕΠΥ-, καθώς επίσης μειώθηκαν και οι προγραμματισμένες εισαγωγές αρρώστων και τώρα προσπαθούμε να τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις μας στους ήδη νοσηλευόμενους».

Επικοινωνήσατε με τα αρμόδια υπουργεία γι' αυτά τα προβλήματα; Τι σας είπαν;

«Φυσικά επικοινωνήσαμε. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαμε, μάλιστα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, όπου σε επίπεδο υψηλών υπηρεσιακών παραγόντων πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθούν σε κάποιο βαθμό οι παροχές προς τα νοσοκομεία. Μας έδωσαν την υπόσχεση ότι θα υπάρξει άμεσα αυξημένη οικονομική παροχή προς τα νοσοκομεία -αυτό, όμως, δεν θα φτάσει παρά μόνο για μερικούς μήνες. Πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια των νοσοκομείων στο χρόνο.

Επίσης, έχουμε και ένα πρακτικό θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί πάση θυσία: βάση του Π.Δ. 113/2010, του λεγόμενου "νόμου του διατάκτη", δεν μπορούμε να υπογράψουμε για δαπάνες -ακόμα και τρέχουσες και επιτακτικές, όπως είναι τα φάρμακα και τα υλικά- αν δεν είναι διασφαλισμένο ότι υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή, όχι μόνο την ημέρα που υπογράφουμε, αλλά και για το άμεσο μέλλον. Αυτό, ουσιαστικά, προϋποθέτει να μην έχουμε χρέη από προηγούμενες χρονιές».

Από πότε αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα;

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια».

Και πώς τα βγάζατε πέρα μέχρι τώρα;

«Εχουμε κρατηθεί σε ισορροπία λόγω δύο παραγόντων. Αρχικά, λόγω της πίστης του προσωπικού. Το προσωπικό μας -και δεν μιλάω τόσο για τους γιατρούς, στους οποίους έχουμε επάρκεια, αλλά για το νοσηλευτικό και το βοηθητικό, όπου υπάρχουν πολλές "τρύπες"- έχει εργαστεί πέραν των υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων του. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες και τα ρεπό που προβλέπονται από το νόμο, ενώ συχνά δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους.

»Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας... ευτυχώς που υπάρχουν και οι δωρεές. Είχαμε την τύχη να δεχτούμε τη βοήθεια πολλών φορέων αλλά και μεμονωμένων ατόμων. Ενα κομμάτι της Χειρουργικής Κλινικής του "Αρεταίειου", που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της, λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με νοσηλευτικό προσωπικό που πληρώνουμε από δωρεά της Εθνικής Τράπεζας και άλλων δωρητών».

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε μετά τη σύσκεψη για το ζήτημα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ότι θα υπάρξει αξιολόγηση από διεθνείς αξιολογητές. Τι γνώμη έχετε γι' αυτό;

«Το νοσοκομείο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα, απ' ό,τι γνωρίζω, καμία ενημέρωση γι' αυτό. Πιστεύω πως η οποιαδήποτε αξιολόγηση είναι κάτι που πρέπει όχι απλώς να δεχόμαστε, αλλά να θέλουμε. Κάθε δημόσιο έργο, κάθε δημόσια λειτουργία, είναι χρήσιμο να αξιολογείται προκειμένου αυτοί που μας χρηματοδοτούν να ξέρουν τι κάνουμε. Νομίζω πως, αν τα νοσοκομεία αξιολογηθούν και μελετηθούν, θα διαπιστωθεί ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι εκπληρώνουν την αποστολή τους με δαπάνες ορθολογικές για τα δεδομένα της χώρας. Η οποιαδήποτε αξιολόγηση θα αποβεί υπέρ του κύρους τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, από τον υπουργό Υγείας ότι χρειάζεται να ενταχθούν τα δυο νοσοκομεία στο ΕΣΥ. Σ' αυτό τι θέση παίρνετε;

«Νομίζω πως το θέμα αυτό συζητιέται χωρίς να γνωρίζουν όλοι τα πραγματικά δεδομένα. Καταρχήν, τα δυο νοσοκομεία λειτουργούν ούτως ή άλλως μέσα στο πρόγραμμα του ΕΣΥ: ό,τι υπηρεσίες παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρέχονται και από εμάς. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες σε ξεχωριστές ομάδες πληθυσμού, αλλά σε όλους -ξεχωριστή είναι η βαρύτητα των προβλημάτων των ασθενών που νοσηλεύουμε. Ο λόγος που στο "Αρεταίειο" δεν κάνουμε ανοιχτή γενική εφημερία, αλλά δεχόμαστε μόνο διαγνωσμένα χειρουργικά προβλήματα, είναι επειδή το νοσοκομείο δεν είναι γενικό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες, αλλά ειδικό. Εξάλλου, δεχόμαστε παραπομπές από άλλα νοσοκομεία για τις ειδικές μονάδες που διαθέτουμε.

»Τα νοσοκομεία αυτά, αποτελώντας ιδιοκτησία του πανεπιστημίου, λειτουργούν με κανόνες που ορίζονται από αυτό και από την Ιατρική Σχολή. Σ' αυτό το πλαίσιο εξυπηρετείται και ο εκπαιδευτικός τους προσανατολισμός. Είναι δύσκολες τέτοιες αλλαγές, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία είναι περιουσία του πανεπιστημίου -σύμφωνα με τις διαθήκες των ευεργετών- και την ευθύνη την έχει η σύγκλητός του.

»Το βασικό ζήτημα είναι τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υπεύθυνος χρηματοδότης για τις λειτουργίες μας».

Η άμεση χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει και τη συνέχεια της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων;

«Η λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεχίσει εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η διασφάλιση των αναγκαίων θέσεων προσωπικού. Και, βέβαια, η δική μας υποχρέωση είναι η σωστή διαχείριση αυτών που μας δίνουν -ειδικά σε μια περίοδο που το κράτος έχει τόσες δυσκολίες- και η υπεύθυνη αξιοποίηση κάθε προσφοράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Αδειάζουν τον Λοβέρδο για τις προμήθειες