Έντυπη Έκδοση

Σχολείο για καλλιέργεια αρωματικών φυτών

«Σχολείο» για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως μέντας, βασιλικού, δενδρολίβανου, λεβάντας, έστησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σκοπό να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία νέοι παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή, όπως των Φαρσάλων, ενώ θα παρέχει και στήριξη στη διερεύνηση προώθησης των προϊόντων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι νέοι παραγωγοί επιλέγουν να στραφούν σε νέες καλλιέργειες για μεγαλύτερη απόδοση κερδών και δημιουργία νέων αγορών που θα προμηθεύονται τα προϊόντα τους.

Μια τέτοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει από 30 παραγωγούς των Φαρσάλων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, που θέλουν να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά.

Το ζήτημα όμως είναι πώς τα προϊόντα τους θα αποκτήσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνουν ελκυστικά, ενώ ζητούμενο είναι και η καλή οργάνωση του όλου εγχειρήματος.

Στο σημείο αυτό έρχεται η συνδρομή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω δύο εργαστηρίων, του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας - Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης με υπεύθυνο τον καθηγητή Δημήτρη Γούσιο και του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας με υπεύθυνο τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Παράλληλα στην όλη πρωτοβουλία συνεργάζεται και το ΕΘΙΑΓΕ.

Σε μια πρώτη φάση έχουν επιλεγεί μερικά στρέμματα για να καλλιεργηθούν τα αρωματικά φυτά από τους νέους παραγωγούς, ενώ υπογράφηκε και συμβόλαιο συνεργασίας με εταιρείες της Ελλάδας που προωθούν τα αρωματικά φυτά, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκκίνηση οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγών.

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη αρωματικών φυτών. Η καλλιεργούμενη έκταση κυμαίνεται από 16.000 έως 20.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή για το 2005 ανήλθε σε περίπου 1.765 τόνους. Το 2006 η αξία των ελληνικών εξαγωγών αρωματικών φυτών δεν ξεπέρασε τα 530.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ωστόσο αύξηση της τάξης του 19,7%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική