Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ

Τελευταία ενημέρωση:

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην προέδρου της ΕΡΤ, Χρήστου Παναγόπουλου, ακόμη έξι υψηλόβαθμων στελεχών της περιόδου 2005-2008, τεσσάρων τεχνικών συμβούλων, καθώς και των υπευθύνων τεσσάρων εταιρειών, που φέρονται να είχαν συνάψει ζημιογόνες συμβάσεις με την κρατική τηλεόραση, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Προηγήθηκε πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση.

Οι διώξεις αφορούν σε τρεις υποθέσεις και συγκεκριμένα:

  1. Σε τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ στις 24/01/2005 με τέσσερα φυσικά πρόσωπα – τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν εκτέλεσαν ποτέ το έργο τους. Το συνολικό ποσό των συμβάσεων ανέρχεται σε 220.000 €.
  2. Σε δύο συμβάσεις το 2006 με την εταιρεία Backstage. Η πρώτη αφορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είναι ύψους 232.000 € χωρίς ΦΠΑ, ενώ το ένταλμα πληρωμής ανέρχεται στα 333.000€ μαζί με τον ΦΠΑ. Η δεύτερη σύμβαση αφορά στη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Υπογράφηκε ένα μήνα μετά την πρώτη, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία και φέρεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία ύψους 32.000€.
  3. Στην παροχή χρηματικών αμοιβών (μπόνους), τα οποία φέρεται ότι λάμβαναν σύμβουλοι, στελέχη και διευθυντές της ΕΡΤ.
Τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που βαραίνουν κατά περίσταση τους κατηγορουμένους είναι:

  • • Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη με αποτέλεσμα την, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Ένας από τους κατηγορουμένους, μάλιστα, διώκεται με την επιβαρυντική διάταξη του Ν.1608.
  • • Άμεση συνέργεια στην απιστία.
  • • Ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία.


Πηγή:www.capital.gr
Τα πλημμελήματα

Σχηματίστηκαν ακόμη δύο δικογραφίες, για πλημμελήματα.

Η πρώτη αφορά στη σύμβαση με την εταιρεία Redbee για τον επανασχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας της ΕΡΤ. Στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ και "έσπασε" σε τέσσερα κομμάτια για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για συμβάσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς και η διαδικασία διαπραγμάτευσης, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού.

Η δεύτερη δίωξη εις βάρος στελέχους του τομέα οικονομικής διαχείρισης αφορά σε «εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων κατ εξακολούθηση». Κατηγορείται ότι εισέπραττε και διαχειριζόταν ποσό 80.000 ευρώ για τις πάγιες προκαταβολές της ψηφιακής τηλεόρασης, το οποίο επέστρεφε με πολύμηνη καθυστέρηση κρατώντας για τον εαυτό του τους τόκους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
ΕΡΤ