Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Έπνιξαν στα δακρυγόνα την πορεία κατά της αστυνομικής βίας

Τελευταία ενημέρωση:

Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν την πορεία κατά της αστυνομικής βίας, που διοργάνωσαν αντιεξουσιαστές, πρωτοβάθμια σωματεία και πολλές οργανώσεις της Αριστεράς.

Περισσότεροι από 6.000 διαδηλωτές, σε συγκροτημένα και περιφρουρούμενα μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας συμμετείχαν δυναμικά στην πορεία που ξεκίνησε και κατέληξε στα Προπύλαια.

Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου κι ενώ η πορεία βρισκόταν, σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες ερρίφθη μολότοφ κατά αστυνομικών.

Αρχικά η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της σε πλαϊνούς από την πορεία δρόμους, όχι κοντά στο σώμα της.

Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά και στο Σύνταγμα, στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών, διαλύοντας την πορεία.

Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές μεταξύ των ΜΑΤ και ομάδων διαδηλωτών. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχώρησε από το σημείο, ενώ εκατοντάδες άτομα παραμένουν στο χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελεί υπό κατάληψη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές σε τρία καταστήματα και ένα γραφείο εταιρείας και επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Κατάληψη στην Πρυτανεία

Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη τελεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, μέλη της οργανωτικής επιτροπής των καταληψιών έχουν τοποθετήσει στερεοφωνικό και αναμεταδίδουν μουσική, ως κάλεσμα προς τους διερχόμενους.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί ότι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) τελεί υπό κατάληψη από 30 περίπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάλογη επιστολή, ο κ. Πελεγρίνης έχει αποστείλει και στην ΕΛΑΣ. Ο πρύτανης στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν φθορές στο πανεπιστημιακό κτίριο και ότι το πρυτανικό συμβούλιο είναι σε συνεχή επιφυλακή και ετοιμότητα, χωρίς, ωστόσο, να ζητάει ουδεμία παρέμβαση.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαβιβάσει ήδη το έγγραφο του πρύτανη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Σακελλάκο.

Εν τω μεταξύ, ο σταθμός του μετρό "Πανεπιστήμιο" θα παραμείνει κλειστός μέχρι το τέλος της κινητοποίησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Για το ίδιο θέμα
Δολοφονικό χτύπημα ΕΛ.ΑΣ. στην απεργιακή διαδήλωση
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί των ΜΑΤ για βάναυση επίθεση σε διαδηλωτές