Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναχώρησαν οι πρώτοι 40 παράνομοι μετανάστες για το Αφγανιστάν

Αναχώρησαν πριν από λίγη ώρα οι πρώτοι 40 Αφγανοί παράνομοι μετανάστες για την πατρίδα τους στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού.

Οι μετανάστες επιστρέφουν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εθελούσιας επιστροφής αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, που εφαρμόζεται  εδώ και λίγους μήνες.

Είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, σύμφωνα με το οποίο παίρνουν ο καθένας 300 ευρώ και τα εισιτήρια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και κατά 25% με εθνικούς πόρους, και το κονδύλι διαχειρίζεται ως υπεύθυνη αρχή το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι Αφγανοί μετανάστες ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με πτήση τσάρτερ της Gulf Air για το Μαχρέιν, από όπου με άλλο αεροσκάφος θα φτάσουν στη χώρα τους.

Η επιστροφή τους διευκολύνθηκε από εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος παραλαμβάνει τα αιτήματα όσων θέλουν να αναχωρήσουν εθελοντικά και από αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Όπως ενημέρωσε η ΕΛ. ΑΣ. πρόκειται για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος εθελούσιας επιστροφής, σύμφωνα με το οποίο, μέχρι τις 30 Ιουνίου προβλέπεται να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους άλλοι 500 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε ήδη με την επιστροφή 586 παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αφγανιστάν
Για το ίδιο θέμα
«Καμία νομιμοποίηση για τους μετανάστες», επιμένει ο Γ. Ραγκούσης
«Αμεσος επαναπατρισμός παράνομων μεταναστών»