Ηλεκτρονική Έκδοση

Ειρηνικές διαδηλώσεις α'λα ισπανικά, αύριο, σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων

Ειρηνικές διαδηλώσεις οργανώνουν για αύριο το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, ομάδες πολιτών.

Από την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ταξιδεύει στις πλατείες της Ελλάδας Από την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ταξιδεύει στις πλατείες της Ελλάδας Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το FaceBook και το Twitter.

Οι Ελληνες «Ιndignados» διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός  και «ο καθένας καλείται να εκφράσει τον εαυτό του» .
 
Οι διαχειριστές της σελίδας για τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες". Και διευκρινίζουν:
 
"Με αφορμή την απήχηση που είχε η εκδήλωση διαμαρτυρίας, πρέπει να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μας. Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados. Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας".
 
Και καταλήγουν:  "Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα. Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους ευατούς μας".
 
Μέχρι αργά το απόγευμα είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 11.000 πολίτες στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και 3.000 στη συγκέντρωση της Αθήνας όπου όμως υπήρξε "τεχνικό" πρόβλημα στην ιστοσελίδα του καλέσματος στη διαδήλωση.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

25 σχόλια

21 Ο/Η Αναστασία Γ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε όλοι στις πλατείες. Επιτέλους ας κουνηθούμε λίγο από τον καναπέ και την καρέκλα. Και ναι, μπορεί να είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία και θα είναι, γιατί είναι στο χέρι μας να είναι. Καλή αρχή!
22 Ο/Η Raindog έγραψε: (πριν 10 έτη)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
“Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΦΘΑΝΕΙ”

«Το Μέτωπο χαιρετίζει από την καρδιά του τις πρωτοβουλίες της νεολαίας για τις πλατείες, ξεκινώντας από τις σημερινές.

Το Διαδίκτυο παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί καταργεί τα σύνορα, μέσα στην κοινωνία. Μια ιδέα στα Χανιά γίνεται την ίδια στιγμή γνωστή στη Κομοτηνή. Δεν είναι όμως, μόνο το Διαδίκτυο. Η ιδέα για την πλατεία Συντάγματος συζητιέται και προωθείται μέσα σε ομάδες ανέργων στις γειτονιές, στα κινήματα πόλης του «δεν πληρώνω», παντού.

Το σημαντικό είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν εγγράφονται σε κανένα κομματικό σχέδιο του πολιτικού συστήματος. Είναι πηγαίες. Είναι ελεύθερες. Μπορούν να καταστρώσουν το δικό τους δημοκρατικό σχέδιο. Και για αυτό έχουν τεράστια δύναμη.

Όλα τα σχέδια της Ευρ. Ένωσης στηρίζονταν σε μια σταθερά. Δεν υπάρχει παρέμβαση του λαού. Οι μηνιαίες λιτανείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν καλοδεχούμενες. Δεν τους απειλούσαν σε τίποτα. Αυτό αλλάζει. Στο προσκήνιο μπαίνει η νεολαία και ο λαός.

Τα χθεσινά μεσάνυχτα ήταν ορόσημο στην ιστορία της χώρας. Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με την κωμωδία των συναντήσεων ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος. Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με την νεολαία και το λαό να αρχίζει να παίρνει το λόγο.

Η πλατεία Συντάγματος είναι πια στο προσκήνιο. Και η κεντρική πλατεία της Λάρισας. Και η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Παντού. Ίσως μένουν ώρες ακόμη. Ίσως μέρες. Ίσως βδομάδες. Η στιγμή τους έχει έρθει.»

Αθήνα, 25/5/2011
23 Ο/Η aristerok έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η καλή φίλη Αμαλία Ζωβόϊλη είναι στο Alicante της Ισπανίας και μας ενημερώνει για το κίνημα των «εξοργισμένων» : http://aristerok.wordpress.com/2011/05/22/los-indignados-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/
24 Ο/Η Αναστασία Γ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αν μη τι άλλο ο αυτοαποκαλούμενος ως "ξεφτίλας" έχει το γνώθι σ' αυτόν...
@manos: και με ποιό τρόπο θα ανατρέψουμε "τη σάπια και άθλια πραγματικότητα" κατά τη γνώμη σας;
25 Ο/Η Petros έγραψε: (πριν 10 έτη)
Θέλουμε αληθινή δημοκρατία ΤΩΡΑ.
Απαιτούμε αλλαγή πορείας ΤΩΡΑ.

Πρέπει όμως να τους δείξουμε ότι δεν ήταν μόνο αυτό…

Την Κυριακή 29 Μαΐου 18:00 – 21:00
στις κεντρικές πλατείες όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων ΞΑΝΆ.

Δεν είμαστε εμπόρευμα που βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών.
Καλούμε όλους τους πολίτες, με το σύνθημα «Αληθινή Δημοκρατία ΤΩΡΑ».
Ελάτε μαζί μας, δεν έχει σημασία τι πολιτικές απόψεις έχετε, πρέπει
όλοι οι άνθρωποι να ακουστούμε ως μια ενιαία φωνή.
http://eleftheri-ptosi.blogspot.com/
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 25

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Γέμισαν αγανάκτηση οι πλατείες πόλεων σ' όλη την Ελλάδα
Το κίνημα της πλατείας: από την Πουέρτα δελ Σολ στο Σύνταγμα