Ηλεκτρονική Έκδοση

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο

Γέμισαν αγανάκτηση οι πλατείες πόλεων σ' όλη την Ελλάδα

«Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε», φωνάζουν οι Έλληνες «Indignados»

Τελευταία ενημέρωση:

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κυριευμένοι από αγανάκτηση για τα νέα μέτρα και το Μνημόνιο πλημμύρισαν τις πλατείες πολλών ελληνικών πόλεων. Εκατοντάδες πολίτες παρέμειναν στο Σύνταγμα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση σε κλίμα ενότητας. Αυτή την ώρα μικρή ομάδα διαδηλωτών παραμένει στο Σύνταγμα ωστόσο οι δρόμοι στο σημείο και γύρω από αυτό είναι πλέον ανοιχτοί. Οι πολίτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών "Ιndignados", νέοι, οικογενειάρχες και συνταξιούχοι, χωρίς κομματικές ταμπέλες, πραγματοποίησαν από το απόγευμα ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υψώνοντας τη δική τους φωνή απέναντι στη λεηλασία που επιχειρείται σε βάρος τους.

Στην πλατεία Συντάγματος εκτιμάται ότι είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 20.000 πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των αποκρατικοποιήσεων ("Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε"), ενώ είχαν υψώσει δύο πανό, ένα στα ισπανικά κι ένα στα ελληνικά. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: "Ξυπνήσαμε".

Στη συνέλευση, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και πολλοί πήραν το λόγο ακούστηκε το αίτημα να μην υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση, και σε αυτό υπήρξε θετική ανταπόκριση. Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι πολίτες δήλωναν διατεθειμμένοι να συνεχίσουν για όσο χρειαστεί τις κινητοποιήσεις. Το κλίμα ήταν  "γιορτινό" μέσα στην αγανάκτηση θα ΄έλεγε κανείς. Παρέες συγκεντρωμένες σε πηγαδάκια συζητούσαν κυρίως για την ανεργία και τίποτα δεν θύμιζε τις πνιγμένες στα δακρυγόνα διαδηλώσεις. Κάποιοι μάλιστα πήραν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν την πλατεία από τα σκουπίδια.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συγκέντρωση είναι ότι όλα τα καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα παρέμειναν ανοιχτά με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διαδήλωση και δεν αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά. Το μετρό του Συντάγματος λειτούργησε κανονικά.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίηθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου περισσότεροι από 5.000 είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Λευκό Πύργο φωνάζοντας ευρηματικά συνθήματα.

Στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας συνέρρευσαν περίπου 2.000 πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διαμαρτυρίας μέσω του Ιντερνετ.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, περίπου 300 άτομα, κυρίως νέοι, ντυμένοι με μαύρα ρούχα πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία, ενώ στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν περισότεροι από 2.000 πολίτες.

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στο Ηράκλειο, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να διαδηλώνουν κατά του Μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής.

Πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων. "Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά", τόνισαν.

Χιλιάδες "Αγανακτισμένοι" διαδηλώνουν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος Στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη συγκεντρώθηκαν οι "αγανακτισμένοι" του Ρεθύμνου. Νέοι άνθρωποι, μαθητές, οικογενειάρχες, περίπου χωρίς σημαίες και πανό, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook  και το Twitter και αποτελούν κινήσεις πολιτών, χωρίς κομματικές ταυτότητες.

Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών από τις ειρηνικές διαδηλώσεις:

Γέμισαν τις πλατείες

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

19 σχόλια

11 Ο/Η Δανάη Σ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν. Οι "βολεμένοι" πρέπει να ξεβολευτούν και να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους. Η πολιτική πρέπει να είναι υπέρ του συμφέροντος των πολιτών!
12 Ο/Η ΜΜΕπληκτος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το είπε και ο ‘Π’. Όχι μόνον δεν στενοχώρησαν τα ΜΜΕ οι συγκεντρώσεις , αλλά προβάλλονταν για πολύ ώρα και πανοραμικά (ΕΤ3), με έκδηλη τη χαρά του παρουσιαστή και με σχόλια του τύπου «δεν υπήρχαν κόμματα» «δεν υπήρχαν βουλευτές»…. Και ούτε ένας κάδος δεν πήρε φωτιά αυτή τη φορά! Απάνω που ήμουν έτοιμος να κάνω κριτική στο ΚΚΕ…σκέφτηκα, τι χρείαν έχομε μαρτύρων; Πόσα όπλα έχει αυτό το σύστημα… Εμπρός λοιπόν. «μακριά από τα κόμματα μη βρεις μπελά (κυρ Παντελή). Λευκό και αποχή. Όλοι ίδιοι είναι….
13 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Του Έλληνα ο τράχηλος ΓΑΠ και ΤΡΟΙΚΑ δεν υπομένει! Φτάνει πια! Αρχίζει να μυρίζει Λευτεριά Οι Έλληνες είναι ενωμένοι Δυνατοί
Και ξύπνιοι κάποιοι άλλοι δεν το κατάλαβαν ακόμη.
14 Ο/Η Μανώλης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Είμαστε έτοιμοι για αύριο, και έως να βρούμε λύση για τη χώρα μόνοι μας, χωρίς κόμματα.
15 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ναι αμέ, στο ίδιο τσουβάλι τα κόμματα που κρατούν την εξουσία 200 χρόνια τώρα, στο ίδιο και οργανωεις που μετρούν νεκρούς και κυνηγημένους στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Πόσο ΛΑΟΣίτικη λογική το "κανένα κόμμα, καμιά ιδεολογία, όλοι είμαστε μαζί κτλ"...
16 Ο/Η Αλεκα Αγγελετακη έγραψε: (πριν 10 έτη)
Επιτελους ναι η δημοκρατια ξαναοριζεται!
17 Ο/Η Βαγγέλης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Δεν νομίζω ότι κάθε ατάκα που βγαίνει από τα στόματα των τηλεπαρουσιαστών είναι απαραιτήτως υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.Για την απαξίωση των κομμάτων δεν φταίει η κριτική που τους ασκούν τα ΜΜΕ αλλά πρώτα και κύρια η ανικανότητά τους να εκφράσουν με τις διαδικασίες και τον δημόσιο λόγο τους τις ανάγκες του λαού (και βέβαια αναφέρομαι βασικά στα κόμματα της αριστεράς). Το ότι στις διαδηλώσεις είναι πιο χρήσιμο να γίνονται συζητήσεις και να ακούγονται συνθήματα παρά να καίγονται κάδοι και να πέφτουν πέτρες θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Και η απουσία των κομμάτων (αυτών τέλος πάντων των παρηκμασμένων κομμάτων που έχουμε σήμερα -ας φτιάξουμε άλλα!) ήταν θετική και ο ειρηνικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης και το ότι τα καταστήματα έμειναν ανοικτά. Δεν είναι μικροαστική η αντιπάθεια προς τη βία, βαθιά δημοκρατική είναι. Επίσης πολύ ευχάριστο ήταν το ότι ο κόσμος «έκραξε» τους ΓΕΝΟΠτζήδες. Είναι εξωφρενικό που όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες και έμμισθοι συνδικαλιστές, από τα αθλιότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, τα κατακάθια του Αντρέα, νομίζουν ότι, επειδή τους υπερασπίζονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρουν στο πλευρό τους και τον λαό.
18 Ο/Η Γιάννης Μ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η ζύμωση ξεκίνησε και σαν κάθε υγιή εκδήλωση δεν διαθέτει τα κλασσικά ( φυτευτά άρα ; ) στοιχεία της βίας. Αλλά η κυβέρνηση περιμένει η φλόγα να ξεπέσει . Αν συνεχιστεί η βία 'περιέργως' θα επανεμφανιστεί ( φυτευτά ! ) για να μπορεί να κακολογηθεί η κίνηση και να γίνει 'αδύναμη'.
Γρηγορείτε Ιndignaods . Όλες οι κοινωνικές μεταβολές ειρηνικά ξεκίνησαν , αλλά ειρηνικά δεν τέλειωσαν . Γρηγορείτε .
19 Ο/Η ΜΜΕπληκτος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Άννα, αφού είσαι τοοοσο κατά των κομμάτων και των βουλευτών , γιατί λυσσομανάς μόνον κατά της Παπαρήγα;
Βαγγέλη, αφού είσαι τοοοσο κατά των κομμάτων και των βουλευτών, γιατί βάλεις μόνον κατά του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί Βαγγέλη οι προβοκάτορες βάζουν φωτιές όταν ακούγονται συνθήματα κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και δεν βάζουν φωτιές όταν «ο κόσμος κράζει τους ΓΕΝΟΠτζήδες (όπως και η Κυβέρνηση);»
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 19

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Δίχως κόμμα, συνδικάτο, μόνο οργή
Ανοιχτή πρόσκληση για μια καλύτερη ζωή
Το κίνημα της πλατείας: από την Πουέρτα δελ Σολ στο Σύνταγμα
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ειρηνικές διαδηλώσεις α'λα ισπανικά, αύριο, σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ