Ηλεκτρονική Έκδοση

«Κατανοεί» το ΔΝΤ τους Αγανακτισμένους της Ελλάδας

Μέχρι την Ουάσιγκτον και την αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφτασε ο απόηχος από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών στις ελληνικές πόλεις.

Κληθείσα να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Τρίτης στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις όλης της χώρας η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Καρολίν Ατκινσον έδειξε... κατανόηση. "Στόχος του προγράμματός μας, του προγράμματος της κυβέρνησης και της υποστήριξής μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά σταθερότητας με καλύτερες επιλογές και ευκαιρίες για τους πολίτες της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δύσκολες στιγμές σήμερα και κατανοούμε ότι ο ελληνικός λαός τις αντιμετωπίζει αλλά στόχος είναι να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση"

Ζητάμε εγγυήσεις για την προστασία των μελών μας

Η Κ. Ατκινσον δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για την Ελλάδα και τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως το Ταμείο καλείται "όταν υπάρχει κενό μεταξύ των δαπανών μιας χώρας και των εσόδων της" και πως κατά κανόνα "υποστηρίζουμε ένα μείγμα προσαρμογής με την ίδια τη χώρα να λαμβάνει μέτρα για την περιστολή των δαπανών, τη βελτίωση των εσόδων και την ενίσχυση της ανάπτυξης αν, όπως στην Ελλάδα, χρειάζονται σημαντικά μέτρα για την προώθηση της ισχυρής ανάπτυξης".

"Το Εκτελεστικό Συμβούλιό μας δεν μας επιτρέπει να δανείζουμε χωρίς εγγυήσεις... Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας όταν δανείζουμε. Δεν είμαι εγώ που δανείζω, είναι κάθε χώρα στον κόσμο που δανείζει στην Ελλάδα και γι' αυτό ζητούμε αυτό που περιγράφουμε με τον τεχνικό όρο 'οικονομικές διαβεβαιώσεις'..."

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι εγγυήσεις που ζητάει το ΔΝΤ αφορούν τόσο τη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο και τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα. "Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες κατά το τελευταίο έτος" σχολίασε, ενώ παραδέχθηκε πως η στάση των χρηματαγορών έναντι της Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του ΔΝΤ αν και "δεν είναι ασύνηθες η εξέλιξη να μην είναι αυτή ακριβώς που προβλέπει κανείς".

"... Συναίνεση..."

Οσον αφορά την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου και όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία η Κ. Ατκινσον ανέφερε ότι "ο δανεισμός βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια, αναζητούμε για μια συναίνεση σε θέματα οικονομικής πολιτικής".

Η Κ. Ατκινσον σημείωσε πως το ΔΝΤ τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης απαντώντας πως μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ έκανε λόγο και για απόλυτη αναγκαιότητα η Ελλάδα να βρίσκεται εντός της ευρωζώνης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

15 σχόλια

11 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ευτυχώς που το ΔίΝεΤου μας ... κατανόησε!...

Διότι τι θα γινόμασταν χωρίς την κατανόησή του;
12 Ο/Η Αχ! έγραψε: (πριν 7 έτη)
Το πρόβλημα δε λύνεται με παρακάλια και φιλοσοφίες.Περιμένουμε λοιπόν να μας λυπηθεί το ΔΝΤ? αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα? Σωθήκαμε! Οι δανειστές τι δουλειά τους κάνουν δυστυχώς, δανείζουν για να βγάλουν λεφτά όχι για τη ψυχή της μαμάς τους! Τα πολιτικά κόμματα δείχνουν οτι δεν τους νοιάζει το μέλλον των Ελλήνων αλλα του κόμματος. Εμείς οι Έλληνες τι κάνουμε λοιπόν? Στην πράξη τι γίνεται? Η κυβερνηση είναι τελικά ικανή να επιβάλει δίκαια μέτρα που θα φέρουν χρήματα απο όλους αλλα και απο αυτους που έχουν και δεν πληρώνουν? Οχι, είναι αργα πλέον, έχουν χάσει τη μπάλα. Για τον Ιούνιο τη γλυτώσαμε, μετα όμως τι? ετοιμαστείτε για πολλά χρόνια λιτότητας και ελενχόμενη αναδιάρθρωση....
13 Ο/Η INK έγραψε: (πριν 7 έτη)
Now they ll start worry in case the people send those politicians to hell, and they loose the some of their money
14 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 7 έτη)
@Aνώνυμος
Από βολεμένους και προσκηνυμένους χορτάσαμε ακόμα περισσότερο...! Καιρός να αλλάξουμε!
15 Ο/Η κ.κ. έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΤΟ ΔΝΤ σκέφτεταιι να δηλώσει συμμετοχή στο κίνημα των αγανακτισμένων και το ΔΝΤ!!! Γι αυτό βγάλαν από τη μέση τον ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ!!! Οι καμαριέρες της Μεγάλης Βρεττάνιας ειναι σε αναβρασμό...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 15

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Ξυπνητήρι διαρκείας
Η αγανάκτηση νίκησε την καταιγίδα