Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Δεκάδες χιλιάδες ζήτησαν πίσω το Σύνταγμά τους

Σημαίες ανεμίζουν, χέρια υψώνονται στον αέρα, τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας απλώνονται κατά μήκος της πλατείας Συντάγματος και χάνονται στους γύρω δρόμους.

Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και της ανεργίας ξεπέρασαν σε μαζικότητα ακόμη και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και της ανεργίας ξεπέρασαν σε μαζικότητα ακόμη και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης Η χθεσινή συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών -που για πέμπτη συνεχή ημέρα έδωσαν το «παρών» σε κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας- αυτή τη φορά ξεπέρασε σε μαζικότητα ακόμα και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης.

26 ευρωπαϊκές πόλεις

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση προσέλαβε πανευρωπαϊκή διάσταση, ενώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη γηραιά ήπειρο, καθώς μέσω Διαδικτύου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας. «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω», έγραφε το κάλεσμα των διοργανωτών.

Στη σελίδα «EUROPEAN REVOLUTION 29ΤΗ ΜΑΥ-ALL CITIES OF EUROPE», στο Facebook πάνω από 85.000 άτομα είχαν δηλώσει πως θα παρευρεθούν στις ταυτόχρονες συγκεντρώσεις που προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 130 πλατείες 26 και πλέον πόλεων.

«Πραγματική Δημοκρατία τώρα» έγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε πρόχειρα πάνω σε ένα στύλο στη Βασ. Σοφίας. Την ίδια ώρα συνθήματα του τύπου «κλέφτες-κλέφτες», «να φύγουν όλοι», «ένα μπουρδέλο είστε» και σφυρίγματα δονούσαν την ατμόσφαιρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήχοι από αυτοσχέδια ταμπούρλα έδιναν τον ρυθμό, τα φάσκελα προς το Κοινοβούλιο έπεφταν βροχή και ξεδιπλώνονταν πολύχρωμες σημαίες· της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αργεντινής... Ενα μεγάλο πανό καλούσε τους Γάλλους σε ξεσηκωμό: «Εσείς για πόσο ακόμα θα κοιμάστε;».

«Νέες δόξες»

«Τέτοιες δόξες χρόνια είχε να δει η πλατεία! Μπράβο στα παιδιά», λέει γελαστά ο ηλικιωμένος κύριος, σε μια παρέα καλοντυμένων νέων που βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη διαδήλωση. «Ολοι μαζί πρέπει να είμαστε, τι παιδιά και γέροι», του απαντάει ένας απ' αυτούς. «Δίπλα στην εξέδρα, μπροστά από τη Βουλή, εκεί είμαστε», προσπαθεί να συνεννοηθεί κάποιος άλλος απ' το τηλέφωνο -πράγμα σχετικά δύσκολο, αφού σήμα κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει περιμετρικά της πλατείας.

Μέχρι αργά το βράδυ το Σύνταγμα ήταν κατάμεστο από διαδηλωτές -οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα και να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής που έπαιζαν νεανικά συγκροτήματα. Οι περισσότεροι, με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, είχαν «στρατοπεδεύσει» στα πεζοδρόμια της λεωφ. Αμαλίας, σχηματίζοντας πηγαδάκια. Μόνο με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου μεταφέρθηκαν... παραδίπλα, στις σκηνές που απ' την Πέμπτη έχουν στηθεί στις πλάκες της πλατείας.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Πληροφορική και διαδίκτυο
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Παραμένουν στην Πουέρτα δελ Σολ οι «Indignados»
Η πλατεία είναι γεμάτη για 6η μέρα
Το κίνημα της πλατείας: από την Πουέρτα δελ Σολ στο Σύνταγμα
«Το παιδί μου με κατηγόρησε γι' αυτούς που ψήφιζα»
«Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» σε όλες τις γλώσσες της γηραιάς ηπείρου
Αποστάσεις Πεταλωτή από Πάγκαλο για τους «αγανακτισμένους»