Έντυπη Έκδοση

«Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» σε όλες τις γλώσσες της γηραιάς ηπείρου

Το σύνθημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!!!...» μεταφράζεται βαθμιαία σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και κυριαρχεί στο τοπίο, γραμμένο πάνω σε πλακάτ και πανό και σε άλλες πλατείες και σε άλλες χώρες.

Η νεροποντή που μούσκεψε τη Λισαβόνα δεν εμπόδισε τους Πορτογάλους «αγανακτισμένους» Η νεροποντή που μούσκεψε τη Λισαβόνα δεν εμπόδισε τους Πορτογάλους «αγανακτισμένους» Οι «Αγανακτισμένοι» πληθαίνουν στην Ευρώπη.

ΙΣΠΑΝΙΑ Τους «πρώτους διδάξαντες» Ισπανούς Indignados δεν τους σταματάει τίποτα. Ούτε το Τσάμπιονς Λιγκ ούτε η Μπάρτσα. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να τους ξεριζώσουν βιαίως οι δυνάμεις καταστολής από την πλάθα Καταλούνια στη Βαρκελώνη, την Παρασκευή, στο όνομα των ποδοσφαιρικών πανηγυρισμών και εκείνοι σχεδόν αμέσως επέστρεψαν, αποδεικνύοντας στο σύστημα ότι οι πολίτες μπορούν να πανηγυρίζουν και για άλλες νίκες, όχι μόνο εκείνες των γηπέδων. Ο Φελίπε Πουίγκ, τοπικός αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι αντιστάθηκαν βίαια στην (βίαιη, με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες) απομάκρυνσή τους από την πλατεία, επιχείρηση που κόστισε τον τραυματισμό 84 πολιτών και 37 αστυνομικών, κατά τον ίδιο.

Κατέλαβαν λοιπόν οι Indignados της Βαρκελώνης ξανά την πλατεία και εξακολουθούν να διαμαρτύρονται αυτοοργανωμένοι επί τόπου -όπως και σε πολλές άλλες ισπανικές πόλεις- στήνοντας τα αντίσκοινά τους, καθαρίζοντας μόνοι τους τον χώρο και περιφρουρώντας τον από άλλα παρατράγουδα, για να μην ξεστρατίσει ο σκοπός: η συνεχής διαμαρτυρία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση Θαπατέρο την οικονομική κρίση και η ανάγκη αντικατάστασης των διεφθαρμένων και αναχρονιστικών κομματικών μηχανισμών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ιδιος ο σκοπός και δίπλα, στην Πορτογαλία. Οπου από το Σάββατο η νεροποντή που επί ώρες μούσκευε τη Λισαβόνα δεν εμπόδισε τους Πορτογάλους «Αγανακτισμένους» να βγουν και να διαδηλώσουν στις πλατείες Ρόσιο και Τσιάδο ενάντια στους δικούς τους πολιτικούς και τραπεζίτες και στα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τους πολίτες της δικής τους χώρας. Στη Ρόσιο μάλιστα, όπου έχει εγκατασταθεί το πορτογαλικό κάμπινγκ διαμαρτυρίας, διαδηλωτές βουτούσαν στα νερά του σιντριβανιού της πλατείας, για να δείξουν ότι αψηφούσαν και τον ίδιο τον ουρανό που έριχνε καρέκλες...

ΓΑΛΛΙΑ Σκηνές έχουν στηθεί και στο Παρίσι, στην πλατεία της Βαστίλης. Οπου χθες, εκατοντάδες Γάλλοι διαδήλωσαν επίσης, συμπαραστεκόμενοι στους «Αγανακτισμένους» του ευρωπαϊκού Νότου. Το δικό τους πανό -γιγαντιαίων διαστάσεων που κρέμασαν στο κτήριο της Οπερας- έγραφε «Παρίσι, Ξύπνα!...». Αλλο πανό έγραφε «Αν το Μάη του 1968 απαιτήσαμε το αδύνατο, το Μάη του 2011 θα πραγματοποιήσουμε το αδύνατο».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, πλην της Ισπανίας, τα mainstream ΜΜΕ μάλλον αγνόησαν τις κινητοποιήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Πορτογαλία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Δεκάδες χιλιάδες ζήτησαν πίσω το Σύνταγμά τους
Η πλατεία είναι γεμάτη για 6η μέρα