Ηλεκτρονική Έκδοση

Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα ισπανικά αγγούρια

Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αλλά συστήνει προσοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία, που προκαλούν επικίνδυνα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία.

Οι γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πάνω από 270 τροφικές δηλητηριάσεις -από τις οποίες οι 10 ήταν θανατηφόρες- που σημειώθηκαν στη χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και σε σπάνιες περιπτώσεις αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

Ο ΕΦΕΤ, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Δηλαδή, πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Για το ίδιο θέμα
Συναγερμός για το βακτήριο των λαχανικών
Εξαπλώνεται η μόλυνση από το βακτήριο E. Coli
Αυξάνονται τα θύματα από το βακτήριο των λαχανικών
Συναγερμός για το βακτήριο των λαχανικών