Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ, ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Δώδεκα ημερών, το τέκνο της οργής ρίχνει το μπόι του στη χώρα

Θεσσαλονίκη, με κατσαρολικά

Με λάτιν ρυθμούς, υπόκρουση κατσαρολικών και συνθήματα κατά Μνημονίου - πολιτικών, χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λευκού Πύργου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας «αγανακτισμένων».

«Εχουμε φωνή πραγματική. Δημοκρατία τώρα», έγραφε το μεγαλύτερο πανό στη δυτική είσοδο της πλατείας και από πίσω απλώνονταν στα γρασίδια περίπου 50 σκηνές και περισσότερα από 5.000 άτομα, κατά τις ηπιότερες εκτιμήσεις, περικυκλωμένα από καμιά εικοσαριά καντίνες και αμέτρητους μικροπωλητές που εκτείνονταν μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη βάση του Πύργου, μικροί και μεγάλοι χτυπούσαν μεταλλικά κουτάλια, κατσαρόλες, μπρίκια, καραβάνες και άλλα μαγειρικά σκεύη φωνάζοντας συνθήματα όπως: «εε, ωω, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δώ», «με το έτσι, με το θέλω, την Ελλάδα κάνατε μπουρδέλο» και «μια νύχτα μαγική, σαν την Αργεντινή να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί». Πιο πέρα υπήρχε πανό που έγραφε «ισότητα, αξιοπρέπεια, συμμετοχή για όλους» με την υπογραφή της «Ομάδας Δράσης για την Αναπηρία» και δημιουργήθηκε σημείο πρόσβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που οδηγούσε σε τέντα δίπλα στη γραμματεία της εκδήλωσης.

Στα γύρω δένδρα κρεμασμένα σώβρακα και ένα πλαίσιο για παράσταση μαριονέτας που έγραφε «τέλος παιχνιδιού». Σημαίες ελληνικές αλλά και από μία ισπανική, ιρλανδική και της Αργεντινής κυμάτιζαν στον αέρα. Συγκεντρωμένοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Στον ίδιο χώρο αναρτήθηκε ένα «Αυτοσχέδιο Πρακτορείο Ειδήσεων» με χειρόγραφα κείμενα και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς Γιώργο Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Παναγιώτη Ψωμιάδη και άλλους.

Ομάδα «αγανακτισμένων» προκάλεσε φθορές στο παρακείμενο περίπτερο της Ε.Ε. που φιλοξενούσε η Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο πλακόστρωτο της παραλίας. Στο ενδιάμεσο χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Στο σημείο διανεμήθηκαν γλαστράκια με φυτά και έγινε σχηματοποιημένη ψηφοφορία για τις πήγες ρύπανσης που ενοχλούν τους Θεσσαλονικείς.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε πορεία, στο κέντρο της πόλης, μέσω των οδών Αγγελάκη, Εγνατίας, Ι. Δραγούμη και Λεωφόρο Νίκης, με κατάληξη τον Λευκό Πύργο. Στο ξεκίνημα οι διοργανωτές αποκήρυξαν κάθε μορφή βίας και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην αμαυρώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μακεδονία και Θράκη
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Η πιο μεγάλη αγανάκτηση
Λάρισα, «μια νύχτα μαγική»
Πύργος, «Χειρότερα από τους σεισμούς»
Βόλος, «Σηκωθήκαμε»
Κρήτη, με κουδούνια και ελληνικές σημαίες
Υπό το βλέμμα του στρατηγού Σαράφη
Πάτρα, με θυμό και σάτιρα
Λαμία, ειρηνικά
Διχογνωμία αγανακτισμένων για Μπουτάρη