Έντυπη Έκδοση

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ «ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ» ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Σχέδιο άμυνας για τα ορεινά

Παγώνουν ώς τον Ιούνιο του 2012 η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εξαιρούνται μόνον εργασίες μικρής κλίμακας και μετά από ειδική άδεια. Αφορά έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων στις οροσειρές Πατέρα, Πάστρας, Γερανίων και Κιθαιρώνα, από την οποία πάνω από το 80% είναι δασικές ζώνες όπου κυριαρχεί το υψηλό πράσινο. Εκτείνεται από τα όρια του Δήμου Μεγάρων και φτάνει ώς την Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό, στις ακτές του Κορινθιακού.

Εντάσσεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα του Οργανισμού Αθήνας για την προστασία των ορεινών όγκων του ηπειρωτικού τμήματος της Αττικής, που υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. στρέμματα.

Περιλαμβάνει την Πάρνηθα και την Πεντέλη όπου προωθούνται αυστηρότερα μέτρα, καθώς και τον Υμηττό, για τον οποίο είναι θέμα ημερών η θεσμοθέτηση του νέου διατάγματος προστασίας.

Η απειλή

Οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής θεωρούνται λιγότερο «μολυσμένοι» από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με σχετικά περιορισμένη αυθαίρετη δόμηση. Η μεγάλη απειλή όμως είναι οι 42 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν από χρόνια πάνω από 15.000 στρέμματα, κυρίως σε δασικές περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δημόσια διακατεχόμενη γη.

Πρόκειται για εκτάσεις που πριν από δεκάδες χρόνια είχαν εκχωρηθεί από το κράτος σε ρητινοσυλλέκτες. Στη δεκαετία του '50, το υπουργείο Γεωργίας είχε εκχωρήσει και την κυριότητα, η οποία όμως ανακλήθηκε γιατί διαπιστώθηκαν οι πρώτες αγοραπωλησίες για δόμηση. Σε αυτή την παραμελημένη περιοχή εντοπίζονται παράκτιοι υδροβιότοποι, όπως αυτοί στο Σχίνο, στη Μαυρολίμνη και στην Ψάθα, αλλά και στις εκβολές των ρεμάτων Μεγάρων και Κινέτας, σε συνδυασμό με τη λίμνη Σκουρτών. Μελέτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού επισημαίνει ότι αποτελούν σημαντικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ειδικά για το έλος της Ψάθας αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 100 είδη άγριων πουλιών, ανάμεσά τους σημαντικές οικογένειες ερωδιών, αποτελούμενες από λευκοτσικνιάδες, στακτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, κ.λπ., που με βάση Κοινοτική Οδηγία εντάσσονται στα σπάνια ή απειλούμενα είδη και θεωρούνται πολύτιμα για το ευρωπαϊκό φυσικό περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν ενταχθεί σε δίκτυα προστατευόμενων περιοχών. Παραγνωρισμένα και τα «αποτυπώματα» της Ιστορίας από την αρχαιότητα ώς και την Τουρκοκρατία.

Αρχαιολογικοί χώροι

* Στο Μεγάλο Βαθυχώρι διασώζεται πύργος του 400 π.Χ. και άλλος ένας της ίδιας περιόδου βρίσκεται στο Μικρό Βαθυχώρι, σημάδια αδιάψευστα ότι η περιοχή βρισκόταν στα αρχαία περάσματα που συνέδεαν τη βόρεια Ελλάδα με την Πελοπόννησο.

**Στο Πόρτο Γερμενό έχουν βρεθεί ερείπια των Μεγαρικών Αιγοσθενών, τρεις ναΐσκοι της βυζαντινής περιόδου και μια παλαιοχριστιανική εκκλησία βασικού ρυθμού που έχει χτιστεί πάνω στα ίχνη του ιερού του Μελάμποδα, ο οποίος ήταν μάντης και θεραπευτής.

* Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στην αρχαία Ερένεια, στη βόρεια πλευρά του όρους Πατέρα, στο δρόμο από τα Κούντουρα στον Αγιο Γεώργιο, στους πύργους στο Μάζι και το Βελατούρι. Σε απόσταση 4 χλμ. από την Οινόη εντοπίζονται τα ίχνη του αρχαίου δήμου, ενώ στη θέση Κάζα το περίφημο φρούριο Ελευθερών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Περιβάλλον & οικολογία