Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Αυθαίρετα, φόρος μέσω πιστοποιητικού

Με τη θέσπιση του πιστοποιητικού πολεοδομικής νομιμότητας το υπουργείο Περιβάλλοντος ευελπιστεί ότι θα εντοπίσει τα αυθαίρετα. Είναι ένα σωστό μέτρο, που όμως έχει σαφή οικονομικό προσανατολισμό, αφού με το σημερινό καθεστώς τα παράνομα κτίσματα μεταβιβάζονται χωρίς την καταβολή φόρων.

Μέτρα ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον τα αυθαίρετα μελετά το υπουργείο Μέτρα ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον τα αυθαίρετα μελετά το υπουργείο Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια, τότε μεταβιβάζεται ως οικόπεδο και το Δημόσιο χάνει έσοδα. Οταν είναι αυθαίρετο ένα τμήμα του, τότε εξαφανίζονται μόνο τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, οπότε και πάλι υπάρχει απώλεια εσόδων, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Η βασική παράμετρος στην αυθαίρετη δόμηση είναι η επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον και με αυτό το δεδομένο τα μέτρα που μελετά η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκινούν από την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών. Συγκεκριμένα:

* Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση σε περιπτώσεις που αφορούν παρανομίες και παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αυθαιρέτων, κυρίως των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ δεν θα εγείρει αντιρρήσεις γι' αυτές τις περιπτώσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν γίνει υπερβολές σε σχέση με την επιτρεπόμενη δόμηση.

* Δυσκολότερες είναι οι προοπτικές για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια. Αφορούν κυρίως μικρά γήπεδα, με επιφάνεια 150-300 τετραγωνικά, σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχουν δικαίωμα δόμησης και κατά κανόνα καλύπτουν ανάγκες για μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθούν στα μέτρα και παράλληλα, εφόσον πρόκειται για κανονικούς οικισμούς και για μη αναστρέψιμες καταστάσεις, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με το ΣτΕ.

Ομοσπονδία Ιδιοκτητών

Η ομιλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, με χθεσινή ανακοίνωσή της, ζητεί να θεσμοθετηθούν μέτρα για τα αυθαίρετα κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων, με μείωση του προστίμου ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης. Προτείνει επίσης να μην επιβληθούν αναδρομικά φόροι μεταβίβασης. Τα νέα μέτρα να καλύψουν όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε ρέματα, δάση, ζώνη αιγιαλού, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Ειδικά για αυτά που έχουν κατασκευαστεί σε δημόσια καταπατημένη γη προτείνουν, εκτός από το πρόστιμο αυθαιρέτου, οι ιδιοκτήτες να κληθούν να εξαγοράσουν το οικόπεδο.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που σε χθεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «θα αντιταχθεί στο αντιπεριβαλλοντικό μνημόνιο που φέρνει στην ατζέντα του ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ» και επιμένει ότι «οι πραγματικά πράσινες λύσεις αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας». Κάνει όμως λόγο για νεφελώδη «πράσινη ανάπτυξη», που οδηγεί σε κοινωνική και περιβαλλοντική εξαθλίωση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Πολεοδομία και Χωροταξία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Βουλή