Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

«Εντός του θέρους οι προτάσεις για αυθαίρετα»

Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, με σκοπό να νομοθετηθούν μέσα στο φθινόπωρο.

Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους 11 πανελλαδικών οικολογικών οργανώσεων. «Θα διαφωνήσουμε», προέβλεψε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις, που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, θα κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ επανέλαβε ότι η «κόκκινη γραμμή» θα είναι η αποτροπή της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Συμφωνία

Συζητήθηκαν επίσης όλα τα περιβαλλοντικά θέματα και συμφωνήθηκε:

**Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τα απορρίμματα, ενώ ήταν σαφές ότι δεν επέμεινε σε θέματα καύσης.

**Να προωθηθούν τα προεδρικά διατάγματα για τις 28 σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές, που είναι σε διαδικασία εκπόνησης. Αποτελεί άλλωστε επιταγή της Κομισιόν.

**Να εξεταστεί το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για νέα επενδυτικά προγράμματα. Οι οικολογικές οργανώσεις δεν διαφωνούν με την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά ζητούν να θεσπιστούν κανόνες.

**Να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου, ενώ για τις καθυστερήσεις αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από προγράμματα του αμαρτωλού ΕΤΕΡΠΣ, από το οποίο είχαν προβλεφθεί χρηματοδοτήσεις για ρουσφετολογικούς σκοπούς.

«Παρ'όλο που είμαι από την Κοζάνη, δεν είμαι υπέρ του λιγνίτη», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και δεσμεύτηκε ότι από τα προγράμματα που εκκρεμούν για τη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων θα προωθηθεί μόνο ο διαγωνισμός της Βεύης, που «σέρνεται» από καιρό. Υποσχέθηκε επίσης διαφάνεια και διάλογο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Οι οργανώσεις

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων «Αρκτούρος», «Αρχέλων», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης», Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ», GREENPEACE, «Μεσόγειος SOS», Mom - Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς. «Κάναμε μια ανοιχτή κουβέντα, από την οποία φάνηκε ότι θα συμφωνήσουμε ενδεχομένως σε ορισμένα θέματα και θα διαφωνήσουμε σε πολλά άλλα», δήλωσε στην «Ε» η Θεοδότα Νάντσιου από το ελληνικό γραφείο του WWF.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)