Έντυπη Έκδοση

Παράταση για πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης

Εξάμηνη παράταση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2012 έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης που αφορούν νέα μισθωτήρια συμβόλαια τμημάτων κτιρίων (διαμερίσματα) άνω των 50 τ.μ.

Η υποχρέωση θα ίσχυε από τις 9 Ιουλίου, ωστόσο η παράταση σύμφωνα με το υπουργείο δόθηκε λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Ηδη από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης από ενεργειακούς επιθεωρητές σε κάθε περίπτωση αγοροπωλησίας ακινήτων και στην περίπτωση νέων μισθωμάτων αυτοτελών ενιαίων κτιρίων (μονοκατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, καταστήματα) άνω των 50 τ.μ. κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων.

Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, επικαλούμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων διαμερισμάτων όσο και των επαγγελματικών χώρων μεγάλου εμβαδού, «να βρουν τα πάμπολλα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και τα χρήματα της αμοιβής του ενεργειακού επιθεωρητή».

Επιπλέον η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές που προβλέπονται για τους ενεργειακούς επιθεωρητές προκειμένου να εκδίδουν πιστοποιητικά.

Σήμερα το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:

- Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.

- Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.

- Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.

- Για τις λοιπές χρήσεις κτιρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1.000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1.000.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Ακίνητα & κτηματαγορά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)