Ηλεκτρονική Έκδοση

Απέναντι στο σχέδιο νόμου για τη διοίκηση των πανεπιστημίων

Σκληραίνουν τη στάση τους οι πρυτάνεις

Σε νέα, ομόφωνη, απόρριψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων προχώρησε η σύνοδος των πρυτάνεων, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση. Ζητούν από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν και υποστηρίζουν ότι «τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου».

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί "αλλότρια συμφέροντα" και έκανε λόγο για μετατροπή του πανεπιστημίου «σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς».

Επιτέθηκε σε μερίδα του πολιτικού κόσμου, λέγοντας πως "μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια".

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, υποστήριξε ότι δεν αντιδρούν οι πρυτάνεις, αλλά η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της. Όσον αφορά το γεγονός ότι 250 πανεπιστημιακοί έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στις προωθούμενες αλλαγές, απάντησε πως "το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη, οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία". Άφησε αιχμές για τα κίνητρα όσων διαφοροποιούνται, μιλώντας για «ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές».

Αρνήθηκε, πάντως, ότι η διοίκηση προτίθεται να μην εφαρμόσει τη νομοθεσία, αν το νομοσχέδιο εγκριθεί. «Ανέφεραν το πανεπιστήμιο ως ταραχοποιό. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο», είπε.

Μαύρη εικόνα για το μέλλον των πανεπιστημίων παρουσίασε ο πρύτανης του πανεπιστημιου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθώς ισχυρίστηκε πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πως «η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο».

Κάλεσε και αυτός τους πολίτες να αντιδράσουν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Πρωην Καθηγητής Ελληνικού Παν/μίου έγραψε: (πριν 9 έτη)
Υπάρχουν τόσοι πολλοί φελλοί στα ελληνικά παν/μία που δεν αποτελούν απλά και μόνο ντροπή για την επιστήμη, την γνώση και την κοινωνία, αλλά που ως ελφρόισκοι και αραχνοϋφαντοι που είναι, σκεπάζουν τους λίγους άξιους που κυκλοφορούν. Στην πραγματικότητα συνιστούν το αίσχος του ανθρώπινου γένους. Και οι Πολιτικοί μας από τα χέρια τους πέρασαν όλοι.
Έφυγα με την σκέψη: να ξαναβρώ την χαμένη μου αξιοπρέπεια. -όρος στην ελλάδα γνωστός μόνο στους απλούς έλληνες, εξαλειθφείς από τα χρόνια της τουρκοκρατίας από την πολιτική κλάση και την κλάση των διανοουμένων. Μια φυγή με τον κίνδυνο να αναγκασθώ να εργασθώ ως ταξιτζής στην Ευρώπη, δουλειά που θα προτιμούσα σε σχέση με τους διανοουμενίζοντες πανεπιστημιακούς μας. Αφού αυτή είναι δέκα φορές πιο αξιοπρεπής και πιο έντιμη από πολλές πανεπιστημιακές "έδρες".
Έχω τις επιταγές τις μίζας που μου πρόσφεραν για να μπώ στο σύστημα της ντροπής και της λαμόγιας ακόμα μαζί μου. Και δεν τις έστειλα ούτε καν στον φίλο μου τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί με τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, στο τέλος κάποιος αθώος ή κάποιος νερικουβαλητής θα πλήρωνε τη νύφη, ενώ οι υψηλά ιστάμενοι θα διέφευγαν και πάλι.
Φίλε Γιάννη συμμερίζομαι την αγωνία σου, μα άδικα προσπαθείς: η χώρα πρέπει να μπεί στην γενική και απόλυτη αιμοκάθαρση -τι να σου κάνει μια τόσα δα δικαιοσυνούλα- που είναι όμηρος των κάθε είδους επίορκων και εύκολα παραπλανίσιμη – .
Και ναι μεν οι Γερμανοί ξανάρχονται με καλές προθέσεις βέβαια και ίσως να κάνουν τον έλληνα σαν και τους εαυτούς τους, μα ο λαός εκείνος έχει βέβαια ένα εν πολλοίς υγειές πανεπιστημιακό περιβάλλον, μα κατά τα λοιπά κουβαλάει και πολύ χειμερινή κατάθλιψη. Τα δε χρήματα που στη Γερμανία κυκλοφορούν ως μαύρα και ως μίζες θα μετέτρεπαν την τόσο ζηλευτή βόρεια ευρώπη σε βαθύ ωκεανογραφικό τάφρο, αν τα έριχνε κανείς στον Ρήνο ποταμό τους.
Μετά την τελευταία μου δε επίσκεχη σε ελληνικό προξενείο είπα: όχι να γυρίσω δεν θέλω, μα ούτε και να πετάξω δεν θέλω πιά πάνω από αυτή τη χώρα.
Εξευτελίσατε κάθε θεσμό και αξία, μόνο για το πουγγί σας και την αυταπάτη λίγης δόξας.
2 Ο/Η Αντώνης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ευτελή τα σχόλια όλων των κ.κ. Πρυτάνεων:

1) Πρύτανης ΑΠΘ: "...το νομοσχέδιο εξυπηρετεί "αλλότρια συμφέροντα"...". Αλλότρια ως προς τα δικά σας συμφέροντα κ. Πρύτανη;

"...μετατροπή του πανεπιστημίου "σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς"...". Θεωρείτε και το Stanford ως τέτοιο μόρφωμα κ. Πρύτανη;

2) Πρύτανης Π. Αθηνών: "Άφησε αιχμές για τα κίνητρα όσων διαφοροποιούνται, μιλώντας για «ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές»". "Ρίξε λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει", Δρ Γιόζεφ Γκέμπελς.

3) Πρύτανης Π. Ιωαννίνων: "..."η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο". Στην Δ. Ευρώπη και στην Β. Αμερική "τριτοβάθμια λύκεια" κάνουν έρευνα κ. Πρύτανη; Η γυάλινη σφαίρα σας έχει ομίχλη κ. Πρύτανη.

Τα παραπάνω σχόλια των επικεφαλής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μόνο λύπη προκαλούν...
3 Ο/Η kanel έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ταξιτζήδες με (λίγο) καλύτερα ελληνικά...
4 Ο/Η Βρασίδας έγραψε: (πριν 9 έτη)
Πάνω από την ελληνική κοινωνία, αυτήν που υποτίθεται ότι λειτουργεί με τους νόμους που ισχύουν (και οι οποίοι είναι κατά γενική ομολογία καλοί) υπάρχει μια άλλη κοινωνία, αυτή που μοιάζει με αποξηραμένη κρούστα από ... περιττώματα (με το συμπάθειο) και που σκεπάζει την από κάτω, καταδικάζοντάς την σε ασφυξία με τη βρόμα και δυσωδία της.

Αυτήν την εποχή παρακολουθούμε την απόπειρα αποξήλωσης του τμήματος της τεράστιας αυτή σκ@τοταπετσαρίας (με το συμπάθειο και πάλι) που σκεπάζει τριτοβάθμια και ταξί. Και η δυσωδία καλά κρατεί.

Είναι λυπηρό πάντως τα επιχειρήματα ... πρυτάνεων (!) να συναγωνίζονται σε σοβαρότητα και πειθώ τις αστείες κουτοπονηριές του ανεκδιήγητου Τζωρτζάτου πέρσι τέτοια εποχή (αλήθεια, ποιος τον θυμάται εκείνον τον ... αγωνισταρά;)

Μακάρι κάποτε να ανασάνουμε ...
5 Ο/Η Πέτρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Εχει απόλυτο δίκιο ο κύριος κύριος πρύτανης ότι η αντίδραση θα έρθει από την κοινωνία.Να καταλάβει όμως ότι η αντίδραση θα είναι εναντίον τους διότι πλέον η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει να πληρώνει ένα πανεπιστήμιο κομματικά καθοδηγούμενο και με την κεφαλή αυτού μακριά απο τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών που θέλουν να κάνουν κάτι στη ζωή τους.Πλέον το πανεπιστήμιο θα γίνει αρωγός και όχι τροχοπέδη.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Από την Αννα στον πρωθυπουργό