Ηλεκτρονική Έκδοση

Τέλος το φτηνότερο φυσικό αέριο

Από 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, από την επόμενη χειμερινή περίοδο η τιμή του αερίου θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.

Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής οδηγεί σε αύξηση της τιμής καταναλωτή κατά 5 % από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, και με την αύξηση της φορολογίας τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα, είναι 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν εφαρμοζόταν σήμερα το νέο σύστημα τιμολόγησης και με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον προσεχή Οκτώβριο, το φυσικό αέριο θα κόστιζε 62,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όμως η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά μέχρι τότε, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με καθυστέρηση τριών μηνών.

Παρουσιάζοντας τη νέα τιμολογιακή πολιτική ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ κ. Χ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αν εφαρμοζόταν τον νέο σύστημα την περασμένη χειμερινή περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν 9 έως 28 % φθηνότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16 %, έναντι 18 % που προβλέπει το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.

Όπως υποστήριξε  ο Χ. Μπαλάσκας,  αν δεν άλλαζε η τιμολογιακή πολιτική και διατηρείτο η σταθερή έκπτωση 18 % σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις την επόμενη διετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο εφέτος σε 330 ευρώ το 2013.

Για τους επαγγελματίες οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες (της τάξης του 58 %) και θα ίσχυαν άμεσα, από το φετινό Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση από το φετινό χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες για τη θέρμανση των χώρων της επιχείρησης θα αγοράζουν πετρέλαιο σε τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Η ΕΠΑ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει την ισχύουσα τιμολογιακή φόρμουλα και εφόσον αυξάνεται λόγω φορολογίας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, να αυξηθεί ανάλογα το ποσοστό έκπτωσης για τους καταναλωτές αερίου.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική στην Αττική εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία από τις αντίστοιχες ΕΠΑ και ήδη από την έναρξη λειτουργίας τους.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική την περασμένη χειμερινή περίοδο (από το Νοέμβριο του 2010 ως το Μάιο του 2011) αυξήθηκε κατά 32 % (από 0,04677 σε 0,061936 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ακολουθώντας τις αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή σήμερα είναι 0,05878 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ ανέφερε ότι και στον τομέα του αερίου παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών καθώς οι καταναλωτές λόγω κρίσης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι η εταιρία θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες νέα κίνητρα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου και στο φυσικό αέριο, ανάλογα με αυτό που ισχύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για το ηλεκτρικό.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η Ηλίας έγραψε: (πριν 9 έτη)
Άλλη μία καλή χειρονομία του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου.
2 Ο/Η alex έγραψε: (πριν 9 έτη)
Πλέον νομιμοποιούμαστε να μην μιλάμε με πολιτικούς όρους σε ό,τι αφορά αυτό το καρκίνωμα που λέγεται Πασοκ: αλήτες, ρουφιάνοι, πουλημένα καθάρματα...
3 Ο/Η Rimbaud έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αμέ! Η αγορά "απελευθερώνεται" από τα... δεσμά της υποχρεωτικής έκπτωσης σε σχέση με το πετρέλαιο! Τώρα, το φυσικό αέριο "ελεύθερο" πια μετά από χρόνια σκλαβιάς θα "αυτορυθμιστεί" πιάνοντας την τιμή του πετρελαίου και - γιατί όχι; - υπερβαίνοντάς την! Ελεύθερη οικονομία έχουμε...
4 Ο/Η Στελιος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Βρήκαν μία αστεία δικαιολογία για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη. Επιτέλους κύριοι του φυσικού αερίου μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και πείτε στα ίσια ότι θέλετε να αυξήσετε τα κέρδη σας.
5 Ο/Η Lazaros Filippidis έγραψε: (πριν 9 έτη)
και εις ανώτερα! Θα αντέξουν!!!
6 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
...σας άρεσε η κινδυνολογία περί 330 ευρώ το πετρέλαιο, του διατεταγμένου κ Μπαλάσκα?
απολαύστε τους!
7 Ο/Η Γ. Κ. Μπήτρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αφού παρακίνησαν τον κόσμο να πληρώσει την επένδυση και να βάλλει αέριο, τώρα με γελοίες δικαιολογίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα περιθώρια των κερδών τους, γιατί αντιλαμβάνονται ότι στο δίκτυο θα προσφεύγουν όλο και λιγότεροι νέοι πελάτες. Αλλά ποια δημόσια επιχείρηση και ποια κυβέρνηση σ' αυτό το δόλιο κράτος διατήρησε την αξιοπιστία της για να την πάρει ως παράδειγμα η ΔΕΠΑ. Δυστυχώς, αυτοί οι κύριοι δεν μας θεωρούν πελάτες, αλλά αιχμαλώτους. Άρα εμείς έχουμε το λόγο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)