Έντυπη Έκδοση

Αφανίζεται ο υγρότοπος του Αλμυρού

Με αφανισμό απειλείται ο υγρότοπος του Αλμυρού του Δήμου Γαζίου στο Ηράκλειο, εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων και της υποβάθμισης της περιοχής επί 45 χρόνια, καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις που πασχίζουν να καθαρίσουν και ουσιαστικά να διασώσουν τον υγρότοπο.

«Μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στην εκβολή του ποταμού, εκχερσώθηκε και επιχωματώθηκε, ενώ χωρίστηκε και από έναν δρόμο που διανοίχθηκε, βάρυνε με νέες εγκαταστάσεις και έχασε φυσική βλάστηση. Ολα μέσα στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλμυρός ποταμός - Κέρη Δήμων Γαζίου και Τυλίσσου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλούστ Παραγκαμιάν, εκπρόσωπος της WWF Ελλάς και του Γραφείου Προγράμματος για την προστασία νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.

Οι άθικτες υγροτοπικές εκτάσεις δεν ξεπερνούν πλέον τα 100 στρέμματα. Και να φανταστεί κανείς ότι δαπανήθηκαν 366.850 ευρώ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με 75% χρηματοδότηση από την Ε.Ε., για την ανάπτυξη υποδομής προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου, η οποία είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένη.

Ο υγρότοπος του Αλμυρού αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο φυσικό πόρο της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και έναν από τους σημαντικότερους της Κρήτης. Μερικά στοιχεία που τεκμηριώνουν το παραπάνω είναι τα εξής:

Οαση ζωής

Είναι η μεγαλύτερη καρστική πηγή της Κρήτης με παροχή που κυμαίνεται από 3,5 μέχρι 50 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Μελλοντικά θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Είναι ακόμα μια όαση ζωής, αφού έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη φυτών και πολλές εκατοντάδες είδη ζώων (5 είδη ψαριών, 3 είδη αμφιβίων, 6 είδη ερπετών, 7 είδη θηλαστικών, 206 είδη πουλιών και εκατοντάδες είδη ασπονδύλων), πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα ή ενδημικά.

Εχει τεράστια οικονομική αξία, κυρίως μέσω φυσιολατρικού τουρισμού, ως υδρογεωλογικό φαινόμενο, ως οικοσύστημα και ως αισθητικό τοπίο.

Εχει ακόμη μεγάλη εκπαιδευτική αξία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς εκπονούνται κάθε χρόνο προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές αλλά και διδακτορικές διατριβές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία