Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης

Τελευταία ενημέρωση:

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το απόγευμα ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία - στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004).

Εργάστηκε επίσης στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.

Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε το 1998. Έγραψε αρκετά μυθιστορήματα («η αναζήτηση» 1998, «η ανατροπή» 2000, «η αναλαμπή» 2003, «για μια συντροφιά ανάμεσά μας» 2005, «μια ζωή, δυό ζωές» 2007, «οι αλήθειες των άλλων» 2008 και «η συμφωνία των ονείρων» 2010) με αναφορές στον ελληνισμό των  τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στον χώρο της διασποράς όσο και στον χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης. Κάποια από τα βιβλία του μάλιστα μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά.

Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, με το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" για το μυθιστόρημά του "η ανατροπή" και με το βραβείο "πρωτοποριακής δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης" στη Λευκωσία το 2009.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

"Για όσους τον γνώρισαν προσωπικά, ο Νίκος Θέμελης υπήρξε παράδειγμα σεμνότητας και πνευματικότητας. Όσοι τον έμαθαν μέσα από τα βιβλία του έχουν λόγους να νοσταλγήσουν την έμπνευσή του, τη διεισδυτικότητα της ματιάς του στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα, τη βαθιά ιστορικότητα της αφήγησής του. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τη λύπη μου και την αλληλεγγύη μου", αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Ν. Θέμελη: "Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την πρόωρη απώλεια του Νίκου Θέμελη. Ενός στελέχους με συνεπή παρουσία και μεγάλη συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενός καταξιωμένου συγγραφέα, με πλούσιο και πρωτοπόρο έργο που παρακολουθεί με μια σύγχρονη ματιά την πορεία και τις αναζητήσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Ενός ευαίσθητου και ικανού ανθρώπου του οποίου η απουσία θα είναι αισθητή. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

"Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος του τόπου μας, που η πρόωρη απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό", ανέφερε στο συλληπητήριο μήνυμά του ο πρόεεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. " Ευγενής, σεμνός και καλλιεργημένος, προσέφερε ουσιαστικό έργο τόσο στον δημόσιο όσο και στον πνευματικό βίο της πατρίδας μας", σημείωσε.

Τη λύπη της για το θάνατο του συγγραφέα Νίκου Θέμελη εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου."Μεγάλη και οδυνηρή η απώλεια του Νίκου Θέμελη [...] υπήρξε ένας σημαντικός συγγραφέας με σημαντικό και μεστό έργο. Ένας διανοούμενος που υπηρέτησε αθόρυβα την πολιτική με ήθος και σεμνότητα. Ένας άνθρωπος ευαίσθητος, που αγάπησε και υπηρέτησε τις Τέχνες", δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

"Ως μια από τους εκατοντάδες φίλους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του", κατέληξε στη δήλωσή της.

"Ο Νίκος Θέμελης, ένας σπουδαίος Έλληνας, άνθρωπος του πνεύματος της πολιτικής και της επιστήμης, έφυγε σήμερα το απόγευμα από κοντά μας. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

"Ορθολογιστής διανοούμενος, άνθρωπος της σύγχρονης σκέψης, κατένειμε ισόποσα την δημιουργικότητα του στα Γράμματα και την πολιτική δράση", σημείωσε ο τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης. " Και τα δύο καταγράφουν την σημαντική απώλεια του. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους φίλους του", πρόσθεσε.

"Αποχαιρετούμε μια πολυσχιδή προσωπικότητα, ένα συγγραφέα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Πολιτικά ενεργός σε όλη του τη ζωή, ακόμα και στις στιγμές αντιπαράθεσης υπήρξε πάντα ηθικός και αξιοπρεπής.Στην οικογένεια, στους οικείους και τους συντρόφους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με θλίψη έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον Νίκο Θέμελη. Σφράγισε με το έργο του τα ελληνικά γράμματα και άφησε ισχυρό αποτύπωμα με το πνευματικό και πολιτικό ήθος που τον διέκρινε. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια", ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της δήλωσε: "Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα, διανοούμενου και δημόσιου άνδρα, ο οποίος με την πορεία του κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και την πολιτική ζωή. Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του και αποτέλεσε παράδειγμα συμπεριφοράς για τις κρίσιμες θέσεις εξουσίας που πέρασε. Με το έργο του ως συγγραφέας φώτισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τις αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω στην οικογένεια του και στους φίλους του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Νίκου Θέμελη. Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε μια ξεχωριστή πνευματική και πολιτική προσωπικότητα. Στους οικείους του, απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια".
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική