Ηλεκτρονική Έκδοση

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Υπό κατάληψη 301 πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές

Τελευταία ενημέρωση:

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κατά του νέου νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Γονείς, φοιτητές, μαθητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Παιδείας. Εν τω μεταξύ, 301 τμήματα και σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τελούν υπό κατάληψη.

Κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μπροστά από τη Βουλή, όταν άγνωστοι που είχαν εισχωρήσει στην πορεία προσπάθησαν να προκαλέσουν ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Τα άτομα απομονώθηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητεί την κατάργηση του νομοσχεδίου.

Υπό κατάληψη βρίσκονται 301 πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σ' όλη τη χώρα. Κατάληψη μιας εβδομάδας και κινητοποιήσεις αποφασίστηκε σήμερα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει τους φοιτητές ότι με τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θέτουν σε κίνδυνο το εξάμηνο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το πρωί, έξω από το υπουργείο Παιδείας, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), στην οποία έδωσαν επίσης το "παρών" ολιγομελείς αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με 2.000 σχολεία λιγότερα και περισσότερα από 20.000 κενά εκπαιδευτικών, ενώ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των βιβλίων δεν θα έχει λυθεί ούτε έως το τέλος του χρόνου.

"Ζητάμε η χρηματοδότηση των φωτοτυπιών να μην γίνει από τους γονείς των μαθητών, αλλά συντεταγμένα από το υπουργείο, να δοθούν κονδύλια στους δήμους άμεσα ώστε να καλυφθεί το κόστος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αύρα Καράμπελα, μέλος της Συνομοσπονδίας. Αντιπροσωπεία γονέων ζήτησε κι έγινε δεκτή από τον ειδικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Κοντογιάννη. "Για όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το υπουργείο νίπτει τα χείρας του", τόνισε μετά τη συνάντηση μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα, στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την έλλειψη των σχολικών βιβλίων, ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων απαντάει ότι τα παιδιά θα πάρουν το 20% των βιβλίων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων θα είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου. Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει τα σχολεία για να αντιμετωπίσουν προσωρινά την κατάσταση με φωτοτυπίες και dvd, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους καθηγητές.

Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να "μετατραπούν τα σχολεία σε φωτοτυπικά κέντρα", επισήμανε ότι τα μηχανήματα των σχολείων δεν είναι επαγγελματικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος των φωτοτυπιών σε σχέση με το βιβλίο. Συγκεκριμένα, ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν τέσσερα ευρώ.

Καθηγητές και δάσκαλοι, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου και έστειλαν επιστολές σε σχολεία, όπου περιγράφουν τα προβλήματα, προκειμένου τα παιδιά να ενημερώσουν τους γονείς.

Πανελλαδική πορεία φοιτητών το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Από το σημερινό συλλαλητήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη Από το σημερινό συλλαλητήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική πορεία φοιτητών, από πανεπιστήμια όλης της χώρας που τελούν υπό κατάληψη, στις 4.30 το απόγευμα, ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο. Η πορεία των φοιτητών θα ενωθεί με την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα, και αργότερα με το κίνημα των "αγανακτισμένων", που θα βρίσκεται στο Λευκό Πύργο.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των συνελεύσεων των καταλήψεων θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών του.

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μία πορεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, από την πλατεία Χημείου, η οποία κατέληξε στην Επιτροπή Ερευνών, όπου συνεχίζεται η κατάληψη, και μία ακόμη του Συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στο πανεπιστήμιο.

Σε περίπου 60 ανέρχονται τα τμήματα σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων. Στο ΑΠΘ, οι καταλήψεις είναι περίπου 30. Από χθες προστέθηκε και το σύνολο των τμημάτων του ΤΕΙ, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η tzims έγραψε: (πριν 8 έτη)
Οι βασικοι αρνητες του νεου νομου ειναι οι καθηγητες.
Αντι να κανουν αυτοι λοιπον απεργια, βαζουν τους φοιτητες μπροστα με τις καταληψεις και αυτοι συνεχιζουν να παιρνουν το μισθο τους κανονικα. Μ' ενα σμπαρο δυο τριγωνια.
Αν υπαρχει εστω και ενα μελος του ΔΕΠ που να απεργει και να το δηλώνει επισημα στην αντιστοιχαη φορμα, ας βγει να το δηλωσει για τον χειροκροτησουμε.
2 Ο/Η ΠΟΛΙΤΗΣ έγραψε: (πριν 8 έτη)
1500 Θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας δεν θα τις πάρουν Κυπριοι λογω αυτης της καταστασης (καταληψεις, απεργίες κλπ).Αυτό σημαίνει 1 δις συνάλλαγμα το οποίο θα παει στην Αγγλία αφου εκεί θα πάνε διότι εκεί ξερουν απο την ημέρα εγγραφης πότε θα είναι και η ημερομηνία αποφοίτησης .Ουτε ασυλα ,ούτε απεργίες ουτε βανδαλισμοί ,ούτε καταληψεις,ουτε κτισμενα τούβλα σε πορτες καθηγητων ,ούτε ξυλοδαρμοι .
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Οι φωτοτυπίες 5 φορές ακριβότερες από τα βιβλία!