Ηλεκτρονική Έκδοση

Άδικα και αδιέξοδα τα νέα μέτρα, λένε έμποροι και βιοτέχνες

ΕΒΕΑ: Βομβαρδισμένη περιοχή θυμίζει το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα μας

Με αφορμή τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιβολή νέων τελών στην ακίνητη περιουσία, η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει τα μέτρα «άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα», κάνοντας παράλληλα επτά προτάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κρούει για άλλη μια φορά τον κώδων του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

«Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία ως αυτοεκπληρούμενος χρησμός της Κασσάνδρας, δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία, είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο -μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β Κορκίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σε μια υποβαθμισμένη ΔΕΘ για τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς και μετά από μια υποτονική και απολογητική ομιλία του πρωθυπουργού, όλοι οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε απογοητευμένοι και εξαιρετικά ανήσυχοι, με μεγαλύτερη αγωνία για το σήμερα και αυξημένο φόβο για το αύριο. Αντί μάλιστα για αποδέκτες απαντήσεων στις ανησυχίες και στις αγωνίες μας, δεχθήκαμε από τον Πρωθυπουργό, στην ομιλία του Σαββάτου, δυο απρόσμενες ερωτήσεις: εάν υπάρχει ακόμα ελπίδα και εάν πράγματι μπορούμε να σωθούμε. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο εντείνουν την αβεβαιότητα των εξελίξεων και μας οδηγούν σε ένα βαρύ φορολογικό Φθινόπωρο και σε μια καταστροφική πορεία για την αγορά. Η απειλή της επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας μας και η πτώχευση των μικρομεσαίων, φαίνεται να είναι ξανά προ των πυλών και πιο απειλητική από ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει:

    1. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με όρους εθνικά αξιοπρεπείς.

    2. Άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.

    3. Μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, με παροχή ρευστότητας και επαναδιαπραγμάτευσης των οφειλών τους.

    4. Διασφάλιση ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι Τράπεζες θα περάσουν επιτέλους στην επιχειρηματικότητα και στην πραγματική οικονομία.

    5. Ένταξη του εμπορίου στον αναπτυξιακό νόμο.

    6. Φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο και εξυπνότερο της φοροδιαφυγής.

    7. Διασφάλιση της λειτουργίας του οργανωμένου εμπορίου από τις πληγές του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου και άλλων στρεβλώσεων της αγοράς.

«Βομβαρδισμένη περιοχή» το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα μας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ,δήλωσε:

«Η απόφαση για την επιβολή νέων δυσβάστακτων τελών στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της πλήρους αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της κυβέρνησης. Πλέον κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την κυβέρνηση, που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του και τα λεγόμενα του έσβησε κάθε ελπίδα για καλύτερες μέρες. Προέβη σε έναν ανθελληνικό λόγο, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα δυσβάστακτα και άκρως αναποτελεσματικά μέτρα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας. Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχεδόν για το σύνολο των προβλημάτων αυτής της χώρας ευθύνονται οι πολίτες της και όχι τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι βάρβαρες επιθέσεις από τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε χάρτη ούτε πυξίδα και βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Από τη μία ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της μείωσης του κράτους και της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και από την άλλη δηλώνει σοσιαλιστής και οραματίζεται το «σουηδικό μοντέλο» με φορολογικούς συντελεστές 60%-70% όπως ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Οι επιχειρήσεις δεν άκουσαν ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο, παρά μόνο τις ίδιες υποσχέσεις περί ανάπτυξης που δεν βασίζονται πουθενά. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι θέσεις απασχόλησης μειώνονται δραματικά, η κατανάλωση βρίσκεται στο ναδίρ, καθημερινά θεσπίζονται αντικίνητρα για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και ενώ το επιχειρηματικό τοπίο στην χώρα μας θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή και η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την κυβέρνηση του και συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών του, δηλώνοντας ότι φταίνε οι προηγούμενοι».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Σκεύος Χαλκίτης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Θέλουμε εκλογές τώρα!
Αυτοί που τους εκλέξαμε και κυβερνούν πάσχουν από οξεία σχιζοφρένεια και πρέπει να φύγουν από τα πόστα αμέσως!
2 Ο/Η maik έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αισχος και ντροπη γιατους Γερμανοτσολιαδες δοσηλογους αυτης της κυβερνησης μαριονετα.ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!!!Ναφυγουν αυτοι που δεν σεβονται τον λαο,μας εχουν γονατησει ολους.ΟΧΙ στις ψευτοαπειλες της τροικας,επιτελους πειται κ'ενα οχι ξευτηλες!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Εμπόριο
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Αντιρρήσεις ΓΕΝΟΠ για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
Καθήκον η σωτηρία της χώρας επαναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου