Έντυπη Έκδοση

«Αν κάποιος δεν πλήρωνε, η ομάδα τα έκανε γυαλιά καρφιά»

«Νιώθεις σημαντικός, νιώθεις ότι ανήκεις κάπου που σε σέβονται, μετράς», θα πει ο Κ. από τα Καμίνια. Και αυτός, αν και μεγάλος, έχει περάσει τα 38, είχε πάρει μέρος σε μερικές «επιχειρήσεις» αλλά είχε φύγει σχεδόν τρέχοντας όταν στα γραφεία του συνδέσμου όπου ανήκε είχε δει μια σακούλα με ηρωίνη.

«Δεν το καταλαβαίνεις αλλά όταν ετοιμάζεσαι για ένα πέσιμο στους αντιπάλους είναι σαν να είσαι στρατιώτης και να ετοιμάζεσαι για μάχη, είναι ζήτημα τιμής. Σου την έχουν πέσει μία, την πέφτεις κι εσύ για να πάρεις το αίμα σου πίσω».

Μέχρι πριν από περίπου τέσσερα-πέντε χρόνια τα «πεσίματα» μεταξύ των αντίπαλων ομάδων είχαν ένα είδος άγραφου κώδικα συμπεριφορών.

Τι έλεγε αυτός ο κώδικας;

«Κατ' αρχάς έπεφτε μόνο ξύλο. Ολοι έκαναν ό,τι έλεγαν οι αρχηγοί και τίποτα περισσότερο. Ούτε μαχαίρια ούτε τίποτα. Δεν πείραζε κανείς τους αρχηγούς. Και ποτέ δεν πήγαιναν σε σπίτια. Τώρα έχουν αλλάξει τα πάντα. Βγαίνουν μαχαίρια για πλάκα, πολλοί Αλβανοί έχουν μπει στο παιχνίδι κι εκτελούν εντολές που καμία σχέση δεν έχουν με τις ομάδες. Τα περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει τελευταία έχουν άλλες αιτίες και έχουν σχέση με άλλα, κυρίως νταλαβέρια με ναρκωτικά και νταβατζηλίκια σε μικρά μαγαζιά ανά περιοχή. Οι ομάδες αυτές, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται από ομάδες που εισάγουν και διακινούν ναρκωτικά αλλά και από αυτές που πωλούν προστασία σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα. Ηταν πολύ γνωστή ιστορία, για παράδειγμα, ενός συνδέσμου οργανωμένων οπαδών ομάδας των νοτίων προαστίων που λειτουργούσε για λογαριασμό κυκλώματος που προστάτευε μαγαζιά στην περιοχή. Αν κάποιος δεν πλήρωνε στην ώρα του, η ομάδα ορμούσε στο μαγαζί και τα έκανε γυαλιά καρφιά με πρόσχημα γηπεδικές διαφορές.

Ρόπαλα και κλομπ

Βλέπεις να έχουν στρατιωτική οργάνωση, οι περισσότεροι είναι καλογυμνασμένοι. Και φυσικά από τέτοιες ιστορίες δεν λείπουν και οι ακροδεξιοί φασίστες, είναι ακριβώς η νοοτροπία τους. Η δύναμη, το ξύλο, η επιβολή με τα όπλα. Τώρα, παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνουν ακόμα και σε σπίτια αντιπάλων, να γράφουν συνθήματα, να τρομοκρατούν την οικογένειά του, να σπάνε αυτοκίνητα. Εχει τύχει να πάνε σε σπίτι μέλους ομάδας που είχε κερδίσει ένα "πέσιμο", να του σκοτώσουν με φόλα το σκύλο που ήταν στην αυλή και να του πετάξουν ένα χαρτί από υπολογιστή που έγραφε "σε έχουμε μαλάκα".

Σε ένα άλλο πρόσφατο επεισόδιο σε περιοχή της Αθήνας, κοντά στο Μοναστηράκι, κάποιοι χτύπησαν με ρόπαλα του μπέιζμπολ και πτυσσόμενα κλομπ. Μέλη της άλλης ομάδας τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Εκεί στο προαύλιο την είχαν "στημένη" άλλοι από την πρώτη ομάδα και την έπεσαν σε φίλους των τραυματιών. Μιλάμε για πόλεμο...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Αθλητική βία
Για το ίδιο θέμα
Ναρκωτικά, όπλα, προστασία πίσω από τους συνδέσμους οπαδών