Ηλεκτρονική Έκδοση

Συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ, για μείωση αποδοχών 12%

Διαψεύστηκαν όσοι προεξοφλούσαν ένα «θερμό» φθινόπωρο με απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, καθώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις διοίκηση και εργαζόμενοι κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύμβαση εργασίας.

Η διοίκηση απέσυρε τελικά το αίτημα για την εφαρμογή 4ήμερης εργασίας και για επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος για ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, το οποίο έχει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνεται πως συνολικά στον ΟΤΕ απασχολούνται σήμερα 12.500 εργαζόμενοι.

Αντί της 4ήμερης εργασίας ανά εβδομάδα οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια για 35ωρη απασχόληση, ενώ όσον αφορά τις αποδοχές συμφωνήθηκε μείωση 12% για φέτος, που θα την ακολουθήσουν μικρότερες μειώσεις στην ερχόμενη διετία. Σε αντάλλαγμα η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η ομοσπονδία των εργαζομένων, απέσπασε την έγγραφη δέσμευση της διοίκησης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία αναφέρει:

Η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του ΟΤΕ κατέληξαν σήμερα στα πλαίσια σύναψης Σ.Σ.Ε., σε συμφωνία που οι δύο πλευρές θα την καταθέσουν στα όργανα Διοίκησης για να τύχουν έγκρισης.

Η συμφωνία αυτή, μοναδικό αποκλειστικό και σαφή περιεχόμενο έχει, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τα βασικά σημεία είναι:

1. Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5% δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015.

2. Δέσμευση της Εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για  όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.
3. Οσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.

Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.

Εκτός των ανωτέρω βασικών σημείων, επιλύονται και πλήθος άλλων θεμάτων που απασχόλησαν και συμφωνήθηκαν, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με Ε.Σ.Σ.Ε.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Απασχόληση και ανεργία
ΟΤΕ