Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ • «ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ»

Λοβέρδος: ανοιχτά, με φουλ ωράριο, όποια φαρμακεία επιθυμούν

«Στα μαχαίρια» βρίσκεται από χθες ο υπουργός Υγείας με τους φαρμακοποιούς, καθώς τους πρότεινε όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί να μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διανυκτερεύοντας ή διημερεύοντας, σε πλήρες όμως ωράριο και αφού ενημερώσει το Σύλλογο.

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους παράλογο το μέτρο, αντιπροτείνοντας διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεων και των διημερεύσεων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε χθες την πρότασή του προς συζήτηση σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, δηλώνοντας πως ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να υπογραφεί η απόφαση για να ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου.

«Η δήθεν "ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων" είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό», ανέφερε χθες μετά τη συνάντηση το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προειδοποιώντας ότι εάν εφαρμοστεί «θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακό του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει».

Ειδικότερα χθες ο υπουργός Υγείας πρότεινε:

- Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.

- Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.

- Οι ανωτέρω φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους οφείλουν να ενημερώσουν το Σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης κ.ο.κ. Η «πειρατεία» θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων (να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης).

- Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.

- Με νομοθετική προσθήκη που θα γίνει σήμερα στο σχέδιο νομου για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ επιτρέπεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.

«Ζητήσαμε να λάβει υπ' όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων, ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών», ανέφερε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα πως «ήδη το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται».

Το δημοσίευμα της «Ε» στις 21/9/11 Το δημοσίευμα της «Ε» στις 21/9/11

Λίστα με αναδρομική ισχύ

Αναδρομική ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου θα έχει η λίστα φαρμάκων, που παραδόθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας από τον ΕΟΦ, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες υποχρεούνται, όπως συμφωνήθηκε, να καταβάλουν επιπλέον 262 εκατ. ευρώ επιστροφή των κερδών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα στη Βουλή θα οριστεί ο τρόπος είσπραξης του ποσού που πρέπει να καταβληθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη του 2010 κατά 750 εκατ. ευρώ και το 2011 αναμένεται εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ! Μεταξύ άλλων, χθες ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος εξήγησε πως η τωρινή λίστα διαφοροποιείται, σε σχέση με την παλαιότερη, στο ότι υπολογίζει το κόστος ημερήσιας θεραπείας κάθε φαρμάκου, αντί της τιμής του. Ο κατάλογος, που έχει συνταχθεί από την Ειδική Επιτροπή της Λίστας, περιέχει 5.500 φάρμακα, τα οποία είναι κατηγοριοποιημένα σε 14 μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ανακοίνωσε ο Λοβέρδος