Έντυπη Έκδοση

Για τα κονδύλια στην ψυχική υγεία

«Ποτέ δεν συζητήθηκε στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Φορέων Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας, πολύ περισσότερο δεν αποφασίστηκε, πως οι εργαζόμενοι θέλουμε «να παίρνουμε απ' ευθείας από την Ε.Ε. τα κονδύλια», πως θέλουμε να συγκροτηθεί επιτροπή «ειδικών», πως το κράτος «έχει αποδειχθεί κακός διαχειριστής των χρημάτων της Ε.Ε.» και πως (όπως σιωπηρά υπονοείται) ο ιδιωτικός τομέας και οι «επιτροπές ειδικών» των ΜΚΟ και λοιπών «καλών» διαχειριστικών δυνάμεων είναι η λύση στο πρόβλημα της διάλυσης της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων».

Αυτό δηλώνουν οι 11 φορείς που το αποτελούν, με επιστολή τους στην «Ε» και αφορμή σχετικό άρθρο της υπογράφουσας στις 23/9/2011 και ζητούν από την εφημερίδα να διορθώσει το λάθος.

«Αντιθέτως -αναφέρουν- οι εργαζόμενοι που συναποφασίζουμε στο Συντονιστικό αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από "έκτακτες επιχορηγήσεις" της Ε.Ε. ή οποιουδήποτε άλλου εθνικού ή υπερεθνικού ελεήμονος φορέα. Και αν σήμερα διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών, αυτό οφείλεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Ε.Ε., που συνδιαμορφώνουν τα "Μνημόνια" του κοινωνικού Μεσαίωνα, αφού προηγουμένως αποδιάρθρωσαν την παραγωγική δομή της χώρας με δούρειους ίππους τα διάφορα "πακέτα χρηματοδότησης"- τα πακέτα της κοινωνικής παραίτησης και των κρατικοδίαιτων ιδιωτών υπεργολάβων».

Απάντηση συντάκτριας:

Ποτέ μέσα στα δημοσιευμένα κείμενα για την Ψυχική Υγεία και αποασυλοποίηση -που εύκολα ανευρίσκονται- η συντάκτις δεν υποστήριξε, πολύ περισσότερο δεν υπονόησε ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί λύση. Στο εν λόγω άρθρο, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες αυτών που γνωρίζουν καλύτερα τα παρασκήνια στον ευαίσθητο αυτό χώρο, όπως αποδεικνύει η ερμηνεία που δίνουν περί σιωπηρών υπονοούμενων, αναφέρεται πως το Συντονιστικό διεκδικεί «ειδικά σε εποχές κρίσης... τη διεύρυνση και όχι την παράλυση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών. Αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια οι πάσχοντες οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα...». Ωστόσο, ακόμη κι αν ήταν λάθος η ιεράρχηση στο κείμενο της πρότασης για τα κονδύλια από την Ε.Ε., αυτή η πρόταση ακούστηκε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου από τον Π. Διακάκη, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Αυτοεκπροσώπηση και κανείς από τους εκπροσώπους του Συντονιστικού δεν προέβαλε την παραμικρή αντίδραση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις