Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Επιχείρηση καταστολής των καταλήψεων με εισαγγελείς και αστυνομικούς

Την επέμβαση εισαγγελικών και αστυνομικών δυνάμεων στα υπό κατάληψη σχολεία ενορχηστρώνουν με απόλυτη ακρίβεια και σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και δικαστικές αρχές, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός και επισήμως να ανάψει το πράσινο φως, χθες, στο υπουργικό, καλώντας τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, και ήδη η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε βρισκόταν στα γραφεία των συναδέλφων του εισαγγελέων ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παρέμβασης στις εκατοντάδες υπό κατάληψη σχολικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας, πιέζοντας για περαιτέρω επίσπευση της επιχείρισης-«εκκαθάριση στα σχολεία» ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να «ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές», ενώ έστειλε, όπως αναμενόταν, σε όλες τις μονάδες την (παλαιότερη) εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Προβλέπονται: μαθήματα Σαββατοκύριακα και Χριστούγεννα, διεύρυνση του διδακτικού έτους ακόμα και αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων, όπως επισήμανε η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου.

Το ίδιο έργο

Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο που εκτυλίχθηκε πέρυσι και πρόπερσι. Το 2010, μάλιστα, είχε οδηγήσει δεκάδες μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. «Κανείς δεν μπορεί αποφασίζει μόνος του για την κατάληψη του σχολείου και δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μια πράξη που δεν έχει επιπτώσεις», δήλωσε η υπουργός (σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Φλας), για να επισημάνει ότι τα μόνα αρμόδια να λαμβάνουν αποφάσεις όργανα είναι τα σχολικά συμβούλια και οι σχολικές επιτροπές, ενώ οι διευθυντές «έχουν ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία και οφείλουν να λειτουργούν σύννομα. Οφείλουν αμέσως να ειδοποιούν τις αρχές γιατί οι καταλήψεις ενέχουν κινδύνους».

Οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις, «ακόμη και σε γονείς που πάνε ν' ανοίξουν τα σχολεία», είναι οι κίνδυνοι που υπογράμμισε η υπουργός, ενώ την ίδια στιγμή η ΟΛΜΕ κατάγγελνε βιαιοπραγίες εις βάρος μαθητών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα επεισόδια είναι σοβαρά γι' αυτό και η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες: 1) Υποδιευθυντής στο Γαλάτσι προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας. 2) Σε Γυμνάσιο της Αργυρούπολης «αγανακτισμένος» γονέας χτύπησε με τον κόπτη, που κρατούσε, μαθητή που συμμετείχε στην κατάληψη.

Λάβρα κατά όλων όσοι προβαίνουν σε καταλήψεις, αφού «η κατάληψη δημόσιων χώρων δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, είναι μια ακραία μορφή συνδικαλιστικής έκφρασης», η υπουργός Παιδείας προειδοποίησε: «Θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη όταν υπάρχουν φθορές στα σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι έτσι απλά μπορεί να μπαίνει λουκέτο στο σχολείο ή να το καταστρέφει και να μην κινείται καμία διαδικασία». Ανέφερε μάλιστα πως οι ζημιές στο σχολείο της Κομοτηνής ανέρχονται σε 100.000 ευρώ.

Τέλος, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τρίτη χρονιά επανέλαβε την άποψη περί υποκινητών: «Κάθε χρόνο από αρχές Οκτωβρίου έχουμε ένα κύμα καταλήψεων: παιδιά 13, 14, 16 ετών αποφασίζουν να κλείσει η πόρτα του σχολείου και σταματάει η εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένα σχολεία που κάνουν καταλήψεις. Πέρυσι στέλνονταν ακόμα και sms που παρακινούσαν για καταλήψεις».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τα είχε πει πιο στρογγυλεμένα: «Να συμβάλουν όλοι στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως καθήκον όλοι, και κυβέρνηση και κόμματα και κοινωνικοί εταίροι και Δικαιοσύνη και πολίτες».

Την παραίτηση της κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ. «Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου», είπε, αλλά «πού να βρεθεί χώρος για ευθιξία μπροστά στις υπέρμετρες φιλοδοξίες και στον κυνισμό της εξουσίας».

Μαθητές: Αυτό το υπουργείο δεν υπάρχει, είναι της φωτοτυπίας

Με διάφορες πρωτοβουλίες στις 3 και 4 Οκτωβρίου και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 5ης Οκτωβρίου απάντησαν στις κυβερνητικές και δικαστικές πρωτοβουλίες τα συντονιστικά όργανα των μαθητών.

Το ΣΑΣΑ ανακοίνωσε: «Ξεκαθαρίζουμε στο υπουργείο της φωτοτυπίας και στην κυβέρνηση: Μαθήματα μπορούν να γίνουν μόνο εάν καλυφθούν τώρα από το κράτος όλες οι απαραίτητες ανάγκες για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας! Να έρθουν τώρα όλα τα βιβλία, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Να μη δοθεί ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για κάλυψη εξόδων λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων για τη μόρφωσή μας.

Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, που αξιοποιούν μεμονωμένες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες μας, είναι ο τρόπος για να επιβάλουν την υποταγή στην άθλια πραγματικότητα που ζούμε. Δεν θα τους περάσει!».

Τίτλος της ανακοίνωσης: «Αυτό το υπουργείο δεν υπάρχει».

Νέα επίθεση Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις

Επίθεση για ακόμη μία φορά στις Συγκλήτους και τους πρυτάνεις που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν, κατά βούληση, το ζήτημα της κάλυψης της εξεταστικής, εξαπέλυσε η υπουργός Παιδείας. «Ο νόμος λέει ότι για να αρχίσει η εξεταστική περίοδος, πρέπει πρώτα να γίνουν τα μαθήματα» τόνισε (στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας»), κατηγορώντας όσα ιδρύματα αποφάσισαν αυτές τις ημέρες να κάνουν εξεταστική και μαθήματα μαζί.

Οπως είπε: «Αυτό δείχνει ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους και απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θα πρέπει πλέον και οι σύγκλητοι και οι πρυτάνεις να απολογηθούν απέναντι στην κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία πώς αντιλαμβάνεται κανείς την εκπαιδευτική διαδικασία».

Οι καταλήψεις μετά και τις χθεσινές γενικές συνελεύσεις δείχνουν να μειώνονται στην περιφέρεια, αλλά να παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα σε ό,τι αφορά τα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, χθες, ξαναέκλεισε το Πάντειο, άνοιξαν Φιλοσοφική και Ναυπηγών στο ΕΜΠ, ανανεώθηκαν στις υπόλοιπες.

Κατά τ' άλλα, τη δραστική μείωση έως και 80% (Αθηνών και ΑΠΘ πάνω από 70%, Οικ. Πανεπιστήμιο Αθηνών 81%) στις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες (407/80) σταπΠανεπιστήμια καταγγέλλει ο κλάδος. Χθες, εγκρίθηκαν 250 συμβασιούχοι για τα ΑΕΙ και 1.300 έκτακτοι για τα ΤΕΙ.

Αναπλήρωση με μαθήματα Σάββατα, γιορτές και έξτρα ώρες

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β. Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.

γ. Προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος κρίνει εφικτό ότι μπορεί να γίνει.

δ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

ε. Αξιοποίηση Σαββάτων.

στ. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους και απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του ΥΠΕΠΘ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
4 πορείες, χημικά κατά φοιτητών
Παραγγελία και από Ράικου
Εντολή Τέντε για είσοδο στα σχολεία, απειλεί και γονείς