Έντυπη Έκδοση

Αντιδράσεις ξεσήκωσε στη Νίκαια το πρόγραμμα μεθαδόνης στο νοσοκομείο

Η βεβήλωση της «ιατρικής θεραπείας» αυτών που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος αποκαλεί ασθενείς, δηλαδή των τοξικοεξαρτημένων που με χίλια μύρια βάσανα εξασφάλισαν ύστερα από χρόνια αναμονής στη λίστα της ντροπής μια θέση στα προγράμματα υποκατάστασης του κρατικού ΟΚΑΝΑ, φανερώθηκε τελικά με τις έντονες αντιδράσεις εναντίον των θεραπευομένων -χρηστών ουσιών- από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Εκεί ωθήθηκε, χωρίς να υπάρχει καμία ανάλογη πρετοιμασία, η πλειονότητα των περίπου 550 θεραπευομένων με μεθαδόνη των δύο Μονάδων Υποκατάστασης του Πειραιά που έκλεισαν με πανηγυρικό λόγο του υπουργού χθες. Πρόκειται για την Α' Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας και τη Γ' Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης. Ηταν άραγε μόνο τίτλοι χωρίς νόημα αυτές οι μονάδες;

Επιλογή ασθενών

Σύσσωμη (;) η κοινωνία της Νίκαιας -τουλάχιστον ο δήμος που πρόκειται όπως πληροφορούμαστε να προχωρήσει σε νομικά μέτρα- εμφανίστηκε χωρίς αιδώ να κάνει επιλογή «ασθενών». Να αρνείται τους τοξικοεξαρτημένους στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Βέβαια οι θεραπευτές, αναλογιζόμενοι τις ευθυνές τους, αλλά και από συνείδηση βγήκαν και έδωσαν μεθαδόνη από τα «κάγκελα» στο λίγο χώρο που τους αποδόθηκε «πανηγυρικά». Κοντά στο νεκροτομείο.

Αυτό δεν αναιρεί το βίαιο ξερίζωμα ανθρώπων από τον πολλές φορές επί χρόνια θεραπευτή τους. Το ξερίζωμα από τις ελπίδες τους για κάποια κοινωνική επανένταξη. Δεν αναιρεί το βίαιο περιορισμό του θεραπευτικού πλουραλισμού: της παροχής του λεγόμενου φάρμακου, δηλαδή της «θεραπευτικής» ουσίας μεθαδόνης αντί της βουπρενορφίνης, η οποία αν και με πολλαπλάσια αξία αγοράς αποφασίστηκε ωστόσο να δίδεται κρατικά στους «άθλιους των Αθηνών-Πειραιώς και πάσης Ελλάδος».

«Τουλάχιστον να ζητήσουμε από το δήμαρχο Νίκαιας να επιτρέψει τη χορήγησή μας με το φάρμακο εκεί (στο νοσοκομείο του ΕΣΥ), για λίγες μέρες, μέχρι να ετοιμαστούν οι υποδομές στη Σπιναλόγκα που θέλει να μας στείλει», σημειώνουν στο blog τους οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ.

«Στοχευμένη και ηθελημένη» χαρακτηρίζουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε» μέλη της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ Νίκαιας.

«Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Καταγγέλλει τις σκηνές που εκτυλίσσονται στο Κρατικό Νίκαιας: «Πολίτες έχουν αποκλείσει το νοσοκομείο και απαγορεύουν στους συμπολίτες τους ασθενείς να πλησιάσουν. Να πάρουν τη θεραπεία τους! Ο αποκλεισμός, δε, συνοδεύεται από χυδαίες ύβρεις, προπηλακισμούς, καταστροφές και φωτογράφιση (συνοδευόμενη από απειλητικά σχόλια) όσων τολμούν να πλησιάσουν στο χώρο. Ο υπ. Υγείας θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος... Κατόρθωσε να ικανοποιήσει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά μερίδας πολιτών. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εξαρτημένους στους οποίους υποσχέθηκε "λαγούς με πετραχήλια"... Φάνηκε ο ωμός κανιβαλισμός. Η βαρβαρότητα...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
«Λουκέτο» σε 2 ακόμη ΟΚΑΝΑ