Έντυπη Έκδοση

Διμοιρίες αγριοτήτων ξανά

Τα επεισόδια ήταν μικρής έκτασης... Απ' ό,τι φαίνεται όμως «η παρουσία» των διαδηλωτών αλλά και των δημοσιογράφων,θύμισε στους αστυνομικούς των ΜΑΤ «συναισθηματικά καταστάσεις και περιπτώσεις όπου θεώρησαν ότι έτυχαν άδικης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Βιαιότητες κατά πάντων από τα ΜΑΤ. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί  ακόμα και απλοί πολίτες δεν γλίτωσαν από το μένος των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας Βιαιότητες κατά πάντων από τα ΜΑΤ. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί ακόμα και απλοί πολίτες δεν γλίτωσαν από το μένος των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας Αυτές οι μνήμες -όπως περιγράφηκαν διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., κ. Κοκκαλάκη, πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο έρευνας ύστερα από καταγγελία των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα»- ξύπνησαν και χθες, στο Σύνταγμα, και -όπως φαίνεται- έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία των ανδρών των ΜΑΤ, που... περιποιήθηκαν φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφους και τεχνικούς, επειδή κατέγραφαν τις αυθαιρεσίες και τις ακρότητες στις οποίες προέβαιναν σε βάρος διαδηλωτών, περαστικών, ακόμη και ενός μικροπωλητή.

Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκαν 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 10 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, καθώς και ο τραυματισμός δύο αστυνομικών, αλλά και ενός ιδιώτη, που χτυπήθηκε από διαδηλωτές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Για τραυματισμούς άλλων πολιτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν έγινε καμία αναφορά.

Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωση έγινε γνωστό πως «διατάχθηκε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος ομάδας δημοσιογράφων», κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη κυκλοφορήσει οι φωτογραφίες ξυλοδαρμών, τουλάχιστον δύο φωτορεπόρτερ. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του ξυλοδαρμού της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, και το άγριο χτύπημα με ασπίδα στο πρόσωπο φωτορεπόρτερ ξένου πρακτορείου, συνεπεία του οποίου «έχασε» ένα δόντι.

Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών αναμένεται να καταθέσουν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, επτά τραυματίες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, καθώς και οι Ενώσεις τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο Σύνταγμα, καθώς και του ότι τα επεισόδια ήταν μικρής έκτασης, ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα στις αστυνομικές δυνάμεις, με μία βόμβα μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν με χημικά και ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε. Η ένταση επανήλθε όταν διμοιρίες των ΜΑΤ κυνήγησαν διαδηλωτές που είχαν καταφύγει στο μετρό, κάνοντας για ακόμη μια φορά χρήση χημικών σε κλειστό χώρο και όταν νεαροί επιτέθηκαν με πυροσβεστήρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ακολούθησε νέος πετροπόλεμος μπροστά από τη Βουλή, και μάλιστα ενώ ο δρόμος είχε δοθεί στην κυκλοφορία- κάθε φορά που τα αυτοκίνητα σταματούσαν στο κόκκινο φανάρι, έπεφταν πέτρες και οι διμοιρίες των ΜΑΤ κυνηγούσαν και χτυπούσαν συγκεντρωμένους, πάνω στην πλατεία Συντάγματος και στους δρόμους γύρω από αυτή, ανάμεσα από τα διερχόμενα οχήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Η πορεία της μεγάλης οργής