Έντυπη Έκδοση

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΙ • ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συναγερμός διαρκείας στην παιδεία

Σε όξυνση παραμένει ο ευρύτερος χώρος της εκπαίδευσης. Τόσο σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όσο και σε γυμνάσια-λύκεια η κατάσταση συναγερμού δεν έχει αρθεί. Αντιθέτως, οι καταλήψεις στην ανώτατη κρατούν ακόμη κλειστά τα μεγάλα Ιδρύματα, οι καταλήψεις στη δευτεροβάθμια αυξήθηκαν περισσότερο (έφτασαν τις 813 πανελλαδικώς), ενώ φουντώνει το μέτωπο στα ΤΕΙ.

Εφτασαν τις 813 οι καταλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Εφτασαν τις 813 οι καταλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «Το υπουργείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οργή φοιτητών, μελών ΕΠ και της κοινωνίας ολόκληρης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας και εκπρόσωπος της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, Σωκράτης Καπλάνης, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό την Παρασκευή, στην οποία και ανακοίνωσε πως «οι περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές δεν θα εκπαιδευτούν φέτος» καθώς δεν επαρκεί το (κυρίως έκτακτο) εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τροπολογίες

Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, η κ. Διαμαντοπούλου έτρεχε να προλάβει άλλες παρενέργειες. Κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες επί του νέου νόμου για τα ΑΕΙ προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η -μπλοκαρισμένη μέχρι τώρα από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα- διαδικασία ανάδειξης των νέων οργάνων διοίκησης.

Αρση περιορισμών και τεχνικές διευκολύνσεις περιλαμβάνονται στις τροπολογίες της Παρασκευής, οι οποίες επιβεβαιώνουν τους φόβους του υπουργείου.

Οχι μόνο για την άρνηση συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες αλλά και για την απουσία υποψηφιοτήτων για τις νέες θέσεις!

Μετά το φιάσκο των επιτροπών ανάδειξης των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων (όπως είχε αναδείξει δημοσίευμα της «Ε» έχει ήδη εξαντληθεί η λίστα με τους πρυτάνεις και πρώην πρυτάνεις αφού έφτασαν μέχρι και σε αντιπρύτανη του ΕΜΠ, ετών 85!) σπεύδουν σε τροπολογία για την άρση του περιορισμού των δύο εκπροσώπων ανά σχολή σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες και σε μικροδιορθώσεις περί την αυτόνομη λειτουργία των τμημάτων.

Τα μπαλώματα

Συγκεκριμένα «προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων των ΑΕΙ»:

α) Αίρεται κατ' εξαίρεση ο περιορισμός των δυο εκπροσώπων ανά σχολή, στις περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η κάλυψη του συνόλου των εκλόγιμων θέσεων.

β) Κάθε τμήμα που δεν εντάσσεται σε σχολή (ανεξάρτητο τμήμα) νοείται ως σχολή.

γ) Παρέχεται εξουσιοδότηση στην υπουργό Παιδείας να ρυθμίσει τη διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των καθηγητών, φοιτητών και κάθε είδους προσωπικού στα συλλογικά όργανα των Ιδρυμάτων καθώς και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των οργάνων αυτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Βουλή
Υπουργείο Παιδείας