Ηλεκτρονική Έκδοση

Απεργιών συνέχεια - Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα

Τελευταία ενημέρωση:

Συνεχίζονται, εκτός από την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Παράλληλα, κινητοποιήσεις οργανώνονται εκ νέου και στον χώρο της Παιδείας.

Υπό κατάληψη τελεί το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείο Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), το κτίριο της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου και στο Μοσχάτο, ενώ εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει τις εισόδους στα Δημαρχεία της Λυκόβρυσης και της Καλλιθέας.

Σημειώνεται ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει καλέσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε καθημερινές κινητοποιήσεις, ενόψει της γενικής απεργίας της 19ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα σήμερα συνεδριάζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προκειμένου να αποφασίσει για τη μορφή των κινητοποιήσεων με αφορμή το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση. Σε κατάληψη των ταινιοδρόμων λιγνίτη της 4ης μονάδας παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, έχουν προβεί σήμερα το πρωί από τις 9.15, εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης. Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και συνδικαλιστής της ΔΕΗ Σαράντος Αλεξανδρής, δήλωσε ότι ήδη υπάρχει μείωση των παραγομένων μεγαβάτ από την 4η μονάδα παραγωγής ρεύματος και  πρόσθεσε ότι, η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο τόνισε ότι αν δεν βρεθεί λύση στην συνάντηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Απεργία στα διυλιστήρια και τη χημική βιομηχανία από αύριο Τρίτη, αποφάσισε η Ομοσπονδία του κλάδου.

Δύο 24ωρες απεργίες αποφάσισαν για σήμερα και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Στάση εργασίας από τις 9:00 έως και τις 13:00 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ οι καταλήψεις των ΧΥΤΑ θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο 11 Οκτωβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί έως και το τέλος της βάρδιας. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί σήμερα στις 18:30 όλα τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας στο ΧΥΤΑ της Φυλής με κύριο θέμα συζήτησης την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Σε «κλοιό» σκουπιδιών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι και η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου ΟΤΑ. Ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης παραμένει από τα ξημερώματα κλειστός, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα των δήμων να μην μπορούν να εναποθέσουν στο χώρο τα σκουπίδια.

Αύριο οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ. Για νωρίς το πρωί προγραμματίζουν κατάληψη στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ενώ από τις 11:30 έως και τη λήξη της βάρδιας θα πάρουν μέρος σε πανελλαδική στάση εργασίας που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην πόλη είναι καλή. Ωστόσο, από αύριο, θα αρχίσουν να παρατηρούνται και πάλι τα πρώτα προβλήματα με τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή μπορούμε και εναποθέτουμε στο ΧΥΤΑ μόνο τα νοσοκομειακά απόβλητα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Απεργία στα μέσα μεταφοράς

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς στην πρωτεύουσα, μόνο με τα πόδια ή με ταξί θα γίνονται οι μετακινήσεις σήμερα αφού ακινητοποιημένα θα είναι μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ. Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε ακόμη μια 24ωρη απεργία την Πέμπτη.

Ταλαιπωρία σήμερα και για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις που ξεπερνούν την μία ώρα λόγω της αυστηρής τήρησης του ωραρίου, από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, μέχρι τις 3 το μεσημέρι σε περίπου 50 πτήσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στα 80 λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση ξεπέρασε τις δυόμιση ώρες.
 

Κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

Έληξε η κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας που πραγματοποιήθηκε το πρωί από ομάδα εργαζομένων του υπουργείου. Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται εκτός από τα οικονομικά μέτρα και για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, διαμαρτύρονται, όπως δήλωσαν, γιατί υπάρχουν κλειστοί, σε πολλούς υπαλλήλους, χώροι στάθμευσης και γιατί έχουν κλείσει, για λόγους ασφαλείας, οι έξοδοι του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, 50 πανεπιστημιακά τμήματα τελούν ακόμη υπό κατάληψη, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια, όπου οι καταλήψεις φαίνεται να μειώνονται. Εν τω μεταξύ, μαθητές και εκπρόσωποι σχολείων απ’ όλη τη χώρα συγκρότησαν Πανελλαδικό Όργανο Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ όρισαν ως «ημέρα δράσης» την 13η Οκτωβρίου, οπότε καλούν τους μαθητές να κάνουν συγκεντρώσεις έξω από όλα τα σχολεία. Παράλληλα προτίθενται να οργανώσουν συναυλίες στις πλατείες των μεγάλων πόλεων , αθλητικά τουρνουά, ενώ κάνουν λόγο για «οργανωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές εορτές και παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου».

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί εξαιτίας του νέου μισθολογίου, που όπως λέει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή της «ξεθεμελιώνει τα πάντα στο δημόσιο». Η ομοσπονδία καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν:

    1. Στο συλλαλητήριο (ήδη έχει εξαγγελθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ) αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    2.Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στο οποίο θα συμμετάσχουν και άλλες ομοσπονδίες.

    3.Στο πανυπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα, μέρα πανευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας δράσης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τις περικοπές, που διοργανώνεται από όλες τις ομοσπονδίες του Δημοσίου. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών ώστε να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κηρύσσουν τρίωρη στάση εργασίας από 11.00-14.00 για την πρωινή βάρδια και 14.00-17.00 για την απογευματινή.

Δίωρες στάσεις εργασίας κήρυξε και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ώστε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Έρχεται νέο «κύμα» απεργιών
Χωρίς αστικές συγκοινωνίες σήμερα
Σκουπίδια επ' αόριστον
Απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζει η ΓΕΝΟΠ