Ηλεκτρονική Έκδοση

Καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων

Μπλακάουτ στην ΥΠΑ καθηλώνει αεροσκάφη

Ερευνα διέταξε το υπουργείο Υποδομών

Για δεύτερη φορά σε διάστημα 14 μηνών το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στα αεροπορικά δρομολόγια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο enet.gr ο πρόεδρος της ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Αγγ. Σωτηρόπουλο, γύρω στη 1 τη νύχτα σημειώθηκε μπλακάουτ στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής της ΥΠΑ και η πτώση του συστήματος κράτησε για περίπου 2,5 ώρες.

Το σοβαρό πρόβλημα παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών που αναφέρει πως διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά το υπουργείο η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από 15 λεπτά, "χωρίς όμως να επανέλθει η απεικόνιση στις οθόνες". Ενημερώθηκε σχετικά το Eurocontrol, ενώ η "υπάρχουσα εναέρια κυκλοφορία αντιμετωπίστηκε με διαδικαστικό έλεγχο μέχρι τις 5.00 π.μ. οπότε αποκαταστάθηκε η πλήρης λειτουργία με αρχικά μειωμένη χωρητικότητα". Πάντως το σύστημα για την επικοινωνία των ελεγκτών με τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει δεν είχε πρόβλημα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η σοβαρή βλάβη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις πρωινές πτήσεις με τα δρομολόγια από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" να πραγματοποιούνται με μία ώρα καθυστέρηση κατά μέσο όρο.

Ενα παρόμοιο, εξίσου σοβαρό, συμβάν είχε σημειωθεί στις 22 Αυγούστου 2010, όμως το πάθημα όπως φαίνεται δεν έγινε μάθημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Για το ίδιο θέμα
Μπλακ άουτ αέρος-εδάφους