Έντυπη Έκδοση

Στήριξη της «Ε» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκαν για συζήτηση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στον ελληνικό Τύπο, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, που μετατρέπει σε κρατικούς υπαλλήλους τους δημοσιογράφους στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και δρομολογεί συρρίκνωση της ΕΡΤ.

Στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με θέμα τα δημόσια ΜΜΕ στην εποχή της κρίσης, οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ομοσπονδιών Τύπου μίλησαν για πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στον ελληνικό Τύπο. Στο πλαίσιο της ημερίδας εντάχθηκε και το θέμα της «Ε».

«Εχουμε απευθυνθεί ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο και στη δημόσια τηλεόραση. «Τώρα ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων δημοσιογράφων, κυρίως των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, που πλήττονται από την τοκογλυφία και τα οικονομικά μέτρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γ. Πλειό (καθ. Επικοινωνίας Παν. Αθηνών), ο καταναλωτής πληρώνει το 10-12% του εισοδήματός του για τα ιδιωτικά κανάλια μέσω της διαφήμισης. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι πληρώνει πολύ περισσότερα απ' ό,τι για την κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαραίτητη τη δημόσια τηλεόραση για να προστατευθούν οι πολίτες από τη δικτατορία της πλειοψηφίας».

«Στο πλευρό σας»

«Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων βρίσκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Θα σας παράσχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για ν' αντισταθείτε σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που απειλούν την έκδοση της εφημερίδας, καθώς και όποια υποστήριξη απαιτηθεί μέχρι να τελεσφορήσει ο αγώνας σας για τη συνέχεια λειτουργίας της "Ε"», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Βρετανός Τζιμ Μπουμέλχα.

Ο Γάλλος Πατρίκ Καμένκα (μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων) ζήτησε κείμενο θέσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων της "Ελευθεροτυπίας", το οποίο θα μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Ο ίδιος είπε ότι «όταν υπάρχουν πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι που εμποδίζουν την έκδοση μιας μεγάλης ελεύθερης εφημερίδας, που σέβεται τον αναγνώστη και το συντάκτη της, εμφανίζεται δημοκρατικό έλλειμμα. Βεβαίως στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όλες οι προσπάθειες να κλείσουν κάποιες εφημερίδες αποτελούν ευθεία επίθεση στον πλουραλισμό και κυρίως στο δημοκρατικό στάτους μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αν υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι, το γεγονός αυτό αποτελεί σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου, Ρομπέρτο Νατάλε, εξέφρασε «την υποστήριξη των Ιταλών δημοσιογράφων που πρόκειται να εκφραστεί με ενέργειες που θα αποδεικνύουν την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που εργάζονται στην "Ε"».

Ο Ρομπέρτο Νατάλε πρόσθεσε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ δείχνει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην επίθεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη. Σ' ολόκληρη την Ευρώπη, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, πνέει ένας καταστροφικός άνεμος, που φέρνει διώξεις θίγοντας την ελευθερία του Τύπου. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πρόθεση να χτυπήσουν την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι το πνεύμα που κυριαρχεί στην Ιταλία. Απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά συνδικάτα Τύπου. Στην Ευρώπη, που δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με οικονομικές παραμέτρους, η ελευθερία του Τύπου αποτελεί τη βάση για μια δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ελευθεροτυπία
Για το ίδιο θέμα
«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»