Ηλεκτρονική Έκδοση

Προσφυγή Λαυρεντιάδη στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε ο Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, υποστηρίζοντας ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και παράνομη, τόσο την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton και τέθηκε υπό εκκαθάριση, όσο και η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε η Νέα Proton Τράπεζα. Ο Λ. Λαυρεντιάδης ζητά την ακύρωση των δύο αυτών επίμαχων αποφάσεων.

Ο Λ.  Λαυρεντιάδης ως βασικός μέτοχος της Proton κατέχει, από 24.3.2011, το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης Τράπεζας ενώ πριν την ημερομηνία αυτή κατείχε το 31,91% και έχει διετελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου της από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011.

Σύμφωνα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, πριν την ανάκληση της άδειας της Proton είχε προηγηθεί έλεγχος που κατέληξε στο διορισμό επιτρόπου, ο οποίος ήταν αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 20 του Συντάγματος) και παράνομος (αντίθετος στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και το άρθρο 63 του Ν. 3601/2007), καθώς δεν παρασχέθηκε δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως στον Λ. Λαυρεντιάδη.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι ήταν παράνομος ο διορισμός επιτρόπου, αφού δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω "σοβαρών δυσχερειών" της Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ο Λ. Λαυρεντιάδης, ότι "οι σοβαρές δυσχέρειες" αύξησης του κεφαλαίου που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, δεν έχουν την έννοια με αδυναμία ή άρνηση αυξήσεων του κεφαλαίου και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία ως λόγος διορισμού επιτρόπου η «αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειας».

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι παραβιάστηκε η αρχή του κράτους δικαίου και η αρχή της νομιμότητας, γιατί όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία για την Proton ίσχυε ο Ν. 3601/2007, όμως, στο μεσοδιάστημα θεσπίστηκε ο Ν. 4021/2011, τον οποίο εφήρμοσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέστησε το μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ.

Τελός, ο Λ. Λαυρεντιάδης υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το άρθρο 17 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, ενώ η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων η οποία αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton είναι μη νόμιμη, καθώς δεν συνεδρίασε δημόσια, δεν είχε νόμιμη σύνθεση και δεν είχε τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας λόγω της μορφής της σύνθεσής της.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Proton Bank
Για το ίδιο θέμα
Τα μυστικά του deal με την Proton Bank
Με κάθε κόστος (;) η διάσωση της Proton
Νέα τράπεζα στη θέση της Proton