Έντυπη Έκδοση

Η συγκυβέρνηση «φτιάχνει» νέα τεράστια κέντρα κράτησης

Δύο νέα μεγάλα κέντρα κράτησης (ΚΕΠΥ) μεταναστών στην Αττική, πέραν των προεπιλεγέντων που περιέχονται ρητά σε νόμο, επιδιώκει να συγκροτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκμεταλλευόμενο τη συγκυβέρνηση. Για την ώρα πάντως πρέπει να ξαναϋπογραφούν από τους νέους υπουργούς τα διατάγματα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κέντρων.

Οι έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις, που συνδέονται με την απειλή αποβολής από τη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν και τη δέσμευση των προεγκεκριμένων πιστώσεων ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταναστευτική διαχείριση, θα τεθούν σε διακυβερνητική διαβούλευση. Η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ, που μέτεχουν στη συγκυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να υπερθεματίσουν, εκτιμούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Αρκεί βέβαια η στήριξη να είναι προς την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος, προσθέτουν οι ίδιοι.

Οι δύο μεγάλοι χώροι εκτιμάται από τους αρμοδίους ότι πρέπει να βρίσκονται στην Αττικοβοιωτία και να είναι χωρητικότητας περίπου 5-6 χιλιάδων ατόμων, ώστε να προσφέρουν πραγματική αποσυμφόρηση στην πρωτεύουσα και να διευκολύνουν όσους δικαιούνται προστασίας και ασύλου. Τα κέντρα κράτησης πρέπει να έχουν υποδομές για μακροχρόνια παραμονή (τουλάχιστον έξι μηνών) όπως προβλέπει ο νόμος. Παραλλήλως πρέπει να λειτουργεί το πρόγραμμα επιστροφών τουλάχιστον πέντε χιλιάδων ατόμων ετησίως.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα έχει νόημα η δουλειά των κέντρων πρώτης υποδοχής. «Είμαστε σε προχωρημένη σχεδιαστική φάση για τα κέντρα, καθώς έχουν οριστεί οι τεχνικές προδιαγραφές και οι ανάγκες σε προσωπικό» λέει η διευθύντρια της υπηρεσίας, κ. Σταυροπούλου. Κάθε κέντρο, που θα έχει χωρητικότητα 250 ατόμων, πρέπει να εκκαθαρίζει πέντε χιλιάδες περιπτώσεις τον χρόνο. Περίπου τριάντα υπάλληλοι θα χρειαστούν για τη στελέχωση των 16 κέντρων.

«Τα ποσοστά χορήγησης ασύλου ξεπερνούν πλέον το 10% και ισοδυναμούν με τα ποσοστά χορήγησης των σκανδιναβικών κρατών, αλλά όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να απομακρυνθούν και, στο μεταξύ, να κρατηθούν» λένε ευθέως αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Οι 16 θεσμοθετημένοι χώροι πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών λειτουργούν μόνο εν μέρει όπου ήδη υπήρχε, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν κενό γράμμα εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες - και όχι μόνο. Οι αντιδράσεις είναι πολιτικού τύπου και προέρχονται τόσο από το αριστερό όσο και από το ακροδεξιό φάσμα. Το πρώτο μοιάζει να επιδιώκει τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης ελευθεριακής κατάστασης και το δεύτερο να δημιουργήσει κλίμα και συνθήκες απηνών διωγμών κατά των μεταναστών.

Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων, αντιστάσεις εκπορεύονται και από οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την πτώση των τιμών στις αξίες γης ή την εικόνα δημοτικών διαμερισμάτων πάνω στις οποίες κτίζονται οι στρατηγικές των υποψηφίων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένας χώρος που προοριζόταν για κέντρο στην Θράκη πυρπολήθηκε από αγνώστους. Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Παπουτσής, εξήρε τη στάση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, που επιδιώκει τη δημιουργία κέντρου στην περιοχή του προκειμένου να ρυθμιστεί η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Στο μεταξύ οι ροές από την περιοχή του Εβρου, καθώς ο ποταμός έχει ακόμη χαμηλή στάθμη, παραμένουν αμείωτες και ο περιβόητος φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων και των περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ ίσως αρχίσει να κατασκευάζεται έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Μετανάστες και πρόσφυγες