Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία το κόψιμο του ρεύματος λέει ο Γερμανός επίτροπος

Τελευταία ενημέρωση:

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κρίνει ότι το κόψιμο του ρεύματος για φορολογικές παραβιάσεις δεν συμμορφώνεται με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας Έτινγκερ Ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας Έτινγκερ Η απάντηση του Γερμανού επιτρόπου της ΕΕ σε θέματα ενέργειας Έτινγκερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ήταν ότι ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη που πληρώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά δεν πληρώνει τους φόρους, ειδικά όταν αυτός ανήκει σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι  σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν  «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)».

Όπως μάλιστα τονίζει στην απάντηση του ο επίτροπος, είναι απολύτως σαφές ότι «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Καταλήγει μάλιστα στην απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

H απάντηση του ΥΠΟΙΚ

"Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και διασφαλίζεται και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων. Τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας", υποστήριξε το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τι έχει τώρα να πεί ο ... καλύτερος (!) Υπουργός των Οικονομικών της Ευρώπης και η αγαπητή Τρόϊκα, εσωτερικού και εξωτερικού
2 Ο/Η Μικρομικρός έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ποιά είναι η τελική αξία της απάντησης του κ. Oettinger, όταν ΔΕΝ μπορεί να την επιβάλει;
Πού μας βοηθάει στο να πληρώσουμε ΜΟΝΟ την αξία της ενέργειας που καταναλώσαμε;
Ποιός από τους κ.κ. Υπουργούς θα την αναφέρει έστω;
Θα έρθει, μήπως, να τους τραβήξει τα αυτιά επειδή είπε και δεν τον άκουσαν;
3 Ο/Η Billy έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αν και Γερμανός βλέπει το παράλογο του πράγματος,που ούτε ο πατριώτης του ο Χίτλερ δεν θα τολμούσε να βάλει.Το τόλμησε όμως το ρετάλι της πολιτικής ζωής του τόπου μας ο ερασιτέχνης,
μπουρδολογος και ολοκληρωτικών αντιλήψεων υπουργός κος Βενιζέλος. Ήθελα ο επίτροπος να μου πει θα τολμούσε ποτέ κάποιος αντίστοιχος υπουργός;;; να βάλει στους Γερμανούς τέτοιο μέτρο;;;Ούτε για πλάκα.....Εδώ όμως στην μπανανία του ΓΑΠ του Μπενίτο και του Παπουτσή όλα είναι δυνατά...Σοσια-ληστές χειρότεροι απο τον Νταβέλη,και μάλιστα πληρωμένοι απο το υστέρημα του Ελληνικού λαού.Να δούμε πότε θα ξυπνήσει ο λαός να τους στείλει εκεί που πρέπει.....
4 Ο/Η Νίκος Γ. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Σιγά το νέο! Εμείς δηλαδή δεν έχουμε νόμους και Σύνταγμα που καταπατήθηκαν προκειμένου να περάσει η κατάπτυστη ρύθμιση;.. Να μην το πληρώσει κανείς! Για να δούμε μετά, πόσο βαστάνε τα κότσια τους. Μπορούν να κόψουν το ρεύμα σε δέκα εκατομμύρια έλληνες; Βαστάτε! Χούντα είναι, θα περάσει...
5 Ο/Η LCK έγραψε: (πριν 8 έτη)
Διαβασα το αρθρο και την απαντηση του ΥΠΟΙΚ. Τελικα καποιος μας δουλευει. Ο επιτροπος η το ΥΠΟΙΚ;
6 Ο/Η Faidwnas έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ο Βενιζέλος δεν ήταν που έβριζε τον Χουντή πριν λίγες μέρες, λέγοντας ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρει το έργο της Κυβέρνησης μας;
Αν είναι να το σαμποτάρει έτσι, να αγιάσει ο Χουντής!
7 Ο/Η Χ.ΖΕΠΑΤΟΣ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Πολύ καλό ! Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξερετε ; Η "καλή" ΕΕ στηρίζει τα δικαιώματα των "καταναλωτών" που τους καταδικάζει με τους νόμους της αγοράς στην εξαθλίωση !
Άλλωστε ο επίτροπος δεν λέει πουθενά ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας παραβιάζει την νομοθεσία της ΕΕ αλλά ότι δεν προβλέπεται κάτι σχετικό.
Για όποιον θυμάται αντίστοιχη θέση, δήθεν, υπέρ των συμβασιούχων είχε πάρει η ΕΕ μετά από ερώτηση του Αλαβάνου με τα γνωστά αποτελέματα - κοροϊδία.
Κατά περίεργη σύμπτωση οι εκάστοτε ευρωβουλευτές του ΣΥΝ θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχει και "καλή" ΕΕ....
Η μόνη απαντηση είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή της χούντας του κεφάλαιου !
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε όποιον αδυνατεί να πληρώσει
Τσίπρας: Πρώτη δικαίωση η απάντηση της Κομισιόν για το χαράτσι
Χαράτσι και δια ροπάλου: Επέμβαση ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ