Έντυπη Έκδοση

Επιασαν και τρίτο για παράνομη κατοχή απόρρητων δεδομένων

Ο πρώτος είχε στα χέρια του τα φορολογικά στοιχεία 9 εκατομμυρίων πολιτών. Ο δεύτερος περισσότερες από 67 εκατομμύρια εγγραφές με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικών και νομικών προσώπων, και ο τρίτος εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις. Ολοι τους όμως είχαν τα στοιχεία αυτά στην ίδια μορφή (format), γεγονός που οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι «είχαν άμεση σχέση».

Η τρίτη κατά σειρά σύλληψη για κατοχή απόρρητων στοιχείων, μέσα σε διάστημα 60 ημερών, φανερώνει πως τα προσωπικά μας δεδομένα μόνο σε φέιγ βολάν δεν κυκλοφορούν.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν χθες έναν 45χρονο, ιδιοκτήτη και νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας επικοινωνίας, κατηγορούμενο για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, παρουσία ανώτατου στελέχους της αρμόδιας Αρχής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας, με έδρα τα Εξάρχεια, βρέθηκαν ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.) για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συνολικά κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος προμήθευσε ποιον, ποια η ακριβή τους σχέση, καθώς και τι άλλο μπορεί να προκύψει από αυτήν τη «συνεργασία».

Πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη μέσα σε οκτώ ημέρες και την τρίτη μέσα σε χρονικό διάστημα 60 ημερών.

67 εκατ. εγγραφές

Στις 7 Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 59χρονου, γενικού διευθυντή εταιρείας στη Δάφνη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε τρεις διακομιστές της εταιρείας είχαν εντοπιστεί περισσότερες από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η πρώτη «βόμβα μεγατόνων» είχε «πέσει» πέρσι τον Νοέμβρη, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν έναν 35χρονο ο οποίος κατείχε σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με καταχωρίσεις για περισσότερες από 9.000.000 εγγραφές. Τον ίδιο αριθμό στοιχείων δηλαδή με αυτά που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ο 35χρονος, που εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρείας τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής ως εξωτερικός συνεργάτης, στην απολογία του στον ανακριτή φέρεται να υποστήριξε πως δεν σκόπευε να πουλήσει τα στοιχεία, που του δόθηκαν «χέρι με χέρι».

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Νίκος Αγαπηνός δήλωσε ότι η ανάκριση είναι σε πρώιμο στάδιο και ότι ο εντολέας του έχει υποβάλει αίτημα άμεσης άρσης τραπεζικού απορρήτου και για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να φανεί ότι δεν υπήρξε καμία οικονομική συναλλαγή για το επίμαχο υλικό.

Ο κ. Αγαπηνός δήλωσε επίσης ότι το πρόσωπο που κατονόμασε ο 35χρονος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηλεκτρονικό έγκλημα