Ηλεκτρονική Έκδοση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Έκρηξη στο The Mall Athens

Αναλύεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας

Τελευταία ενημέρωση:

Στο υλικό από τις περίπου 600 κάμερες ασφαλείας στρέφονται οι αρχές για να βρουν στοιχεία για τους υπεύθυνους της βομβιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, περίπου στις 10.45, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens, στο Μαρούσι.

Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία και λίγο αργότερα και στο zougla.gr. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κάμερες, που θεωρείται πιθανότερο να δώσουν υλικό σε σχέση με τον τρόπο δράσης των βομβιστών, όπως είναι οι κάμερες του ημιορόφου, όπου εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, και εκείνες που παρακολουθούν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποκαλύψουν το δρομολόγιο των δραστών.

 

19.10

Κανονικά διεξάγονται πλέον τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού χωρίς όμως οι συρμοί να κάνουν στάση στον σταθμό Νερατζιώτισσα.

18.04 

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.

15.30

«Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη σημερινή βομβιστική επίθεση, σημειώνοντας ότι «αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους».

«Η ασυδοσία των αντιεξουσιαστών τρομοκρατών στο εσωτερικό και η αυθαιρεσία των τροϊκανών έχουν απενεργοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση Σαμαρά. Και από τις δύο πλευρές, από ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή...» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. πρ. βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης.

15.08

Για "εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια" κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζοντας την επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

"Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες, αγγίζουν πλέον όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ιδίως μαζικούς εμπορικούς χώρους στους οποίους κινούνται και κυκλοφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας", αναφέρει. Και καταλήγει επισημαίνοντας πως "είναι αναγκαίο όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να έλθουν σε μια ευρεία εθνική συνεννόηση για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης και της πόλωσης" εκτιμώντας πως "τέτοιου είδους ακραίες ενέργειες τρομοκρατούν τους καταναλωτές και τραυματίζουν το ελληνικό εμπόριο."
 
14.21
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, καθώς πραγματοποιήθηκε «σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους». 

«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος.
 
Για αριστερούς τρομοκράτες που έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας, κάνει λόγο η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χρυσής Αυγής, που ζητάει από την κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών.
 
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας ανεξαρτήτως επικαλούμενων κινήτρων των δραστών. Η τοποθέτηση μάλιστα βόμβας σε μαζικό χώρο και η πυροδότηση της σε ώρα αιχμής της λειτουργίας του, εξ ανάγκης είχε σαν κύριο στόχο ανύποπτους πολίτες» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βάσω Νάκου.
 
14.07
Τοποθετημένος έξω από κατάστημα καλλυντικών στον 1ο όροφο, μπροστά από τις κυλιόμενες σκάλες, ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία. Πιθανολογείται ότι βρισκόταν σε πρόχειρο επιτόπιο απορριμματοσυλλέκτη ή ίσως και να ήταν αφημένος στο πάτωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επρόκειτο για ωρολογιακή βόμβα μιας ώρας και ήταν μικρής ισχύος.

Από την έκρηξη κατέρρευσαν οι ψευδοροφές και λειτούργησε το σύστημα αυτοπυρόσβεσης.

Την ώρα της προειδοποίησης για την έκρηξη, στο κτίριο βρίσκονται περίπου 150 άτομα, κυρίως έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες του τελευταίου ορόφου, που επρόκειτο να ανοίξουν μετά τις 11.00.

Στο κτίριο είναι εγκατεστημένες 600 κάμερες παρακολούθησης, από το καταγεγραμμένο υλικό των οποίων αναμένεται να ανιχνευθεί η πιθανή διαδρομή των δραστών.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια επίθεση σε εμπορικό κέντρο.

13.30

Σηκώνει τους τόνους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τους ρίχνει η διοίκηση του The Mall Athens.

Στόχος του εκρητικού μηχανισμού ήταν "η δημοκρατική ομαλότητα, η κοινωνική ειρήνη και η προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας", υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ενέργεια. Η ανακοίνωση καταλήγει ζητώντας "απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις".

Από την πλευρά της η διοίκηση του εμπορικού κέντρου κάνει λόγο για "εκδορές" σε ότι αφορά τους τραυματισμούς των δύο υπαλλήλων φύλαξης. Επισημαίνει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο ήταν πολύ περιορισμένος και ότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά.

13.17

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την «εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια» στο "The Mall".  Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας».  Επισημαίνει ως ενδεδειγμένη στάση την «απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες».  
 
13.10
«Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία» αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με την οποία καταδικάζει την επίθεση στο "The Mall", όπως και κάθε άλλη πράξη βίας. «Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, χαρακτηρίζοντάς την άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού.
 
12.43
Βγήκαν ήδη από το νοσοκομείο οι δύο τραυματίες, υπάλληλοι σεκιούριτι, από την έκρηξη στο The Mall Athens.

Η αστυνομία χαρακτηρίζει την έκρηξη "χαμηλής ισχύος" και αναφέρει πως σημειώθηκε στον 1ο όροφο και προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές.

12.40

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την έκρηξη της βόμβας στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ

12.16

Περίπου 200 άτομα βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο όταν έγινε η προειδοποίηση για βόμβα, και απομακρύνθηκαν άμεσα από τον χώρο, σε μια "υποδειγματική εκκένωση", όπως αναφέρουν οι αρχές.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκδοχή του 1ου ορόφου ως σημείου της έκρηξης. Εκεί βρίσκεται υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, δίπλα στο σημείο της έκρηξης υπάρχουν δύο καταστήματα που είχαν μέσα υπαλλήλους γιατί έκαναν απογραφή, αλλά εκκενώθηκαν εγκαίρως.

12.11

Με εντολή της αστυνομίας κλειστό παραμένει το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

11.42

Επιβεβαιώνεται η είδηση ότι έχουν τραυματιστεί ελαφρά από την έκρηξη δύο υπάλληλοι σεκιούριτι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. 

Όπως διευκρινίζεται, η έκρηξη σημειώθηκε στον 1ο όροφο και όχι στο πρώτο υπογειο πάρκινγκ όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος, λένε οι πρώτες πληροφορίες, και είχε τοποθετηθεί σε κάδο ο οποίος βρίσκεται απέναντι από ένα υποκατάστημα τράπεζας, στο εσωτερικό του Mall.

Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει προκήρυξη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους ίδιους δράστες.

Όπως έγινε γνωστό, μετά το πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε στην Ελευθεροτυπία, ακολούθησε δεύτερο στη ιστοσελίδα Ζούγκλα, γεγονός που επιτείνει τα ερωτήματα γιατί δεν είχε εκκενωθεί το κτίριο.

11.28

Κλειστός ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα,  με εντολή της αστυνομίας, λόγω της έκρηξης. Τα δρομολόγια εκτελούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.

11.20
Σύμφωνα με νεότερες αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες, πιθανότατα σεκιουριτάδες. Η συγκεκριμένη πληροφορία δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένου ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει εκκενώσει το κτίριο.

Έρευνες διενεργούνται στο κτίριο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. 

Στον χώρο του πάρκινγκ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, υπάρχουν κάμερες, που αναμένεται να δώσουν υλικό στις αρχές που ερευνούν το συμβάν.

11.05
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο -1, όπου στεγάζεται το πάρκινγκ.

Περίπου 50 λεπτά νωρίτερα, άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της Ελευθεροτυπίας και είχαν προειδοποιήσει ότι εκείνη την ώρα επρόκειτο να εκραγεί μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι ίδιοι ζητούσαν να εκκενωθεί το κτίριο και η εξωτερική περίμετρος από την πλευρά της Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και οι σταθμοί του τρένου και του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στο Mall, παρά μόνο οι χώροι εστίασης, οι οποίοι δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν ήδη ανοίξει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Έκτακτη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την έκρηξη στο Mall
4 άτομα «δείχνουν» οι κάμερες στο Mall
Έκτακτη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την έκρηξη στο Mall